Volledig scherm
BALKBRUG - Bedrijf Jakobs diep verscholen tussen het groen in de hoek van de oprit N48. © Wilbert Bijzitter

Verzet tegen Jacobs in Balkbrug groeit

In aanloop naar de raadsvergadering van volgende week groeit het verzet tegen legalisering van grindwasbedrijf Jacobs in Balkbrug. Omwonenden willen volhouden tot aan de Raad van State en ook vanuit de gemeenteraad van Hardenberg worden de vraagtekens groter.

Het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders houdt vast aan het voornemen om het bedrijf, gevestigd tussen de N48 en de oprit daar naartoe bij Balkbrug te legaliseren.  Een zevental omwonenden is er fel op tegen om het bedrijf, dat nu draait zonder vergunningen, via een herziening van het bestemmingsplan te legaliseren en verzocht de gemeente handhavend op te treden. 

Rechtbank: beter onderzoek

De gemeente wilde dat niet, maar werd in maart van dit jaar teruggefloten door de rechtbank. Die bepaalde dat de gemeente beter onderzoek moest doen naar de milieueffecten en de kans op legalisatie en een nieuw besluit moest nemen. Inmiddels is er onderzoek gedaan door adviesbureau Tauw. Daaruit blijkt volgens de gemeente dat er geen sprake is van ontoelaatbare activiteiten en dat er nog steeds concreet kans op legalisatie bestaat. Een voorstel daartoe wordt volgende week tijdens een oriënterende ronde in de gemeenteraad van Hardenberg besproken.

Buurman: niet objectief

Jasper Lubbers, de meest directe buur van Jacobs, is bepaald niet onder de indruk van het rapport van Tauw. ,,Het bureau werkt heel veel voor de gemeente Hardenberg en kan dus niet meer als objectief worden beschouwd. Bovendien spreekt het rapport zichzelf tegen, want naast de beweringen dat alles in orde is worden er wel aanbevelingen gedaan om de gang van zaken op het bedrijf te verbeteren. Dat is natuurlijk heel gek; iets is in orde of het is het niet. Als er aanvullende maatregelen nodig zijn is het dus niet goed, dat lijkt me duidelijk. Bovendien doet de gemeente nu voorkomen of de uitspraak van de rechtbank vernietigd is. Ook dat klopt natuurlijk niet. Wethouder Douwe Prinsse probeert nu alleen maar om de eigen zin door te drukken.”

Gemeenteraad: vraagtekens

Vanuit de gemeenteraad krijgen de omwonenden steun, zo lijkt het. D66 gaat het verst door te stellen dat de locatie voor Jacobs niet de goede is. ,,Er mag niet gegokt worden met de gezondheid en de veiligheid van inwoners", aldus Jacco Rodermond. 

Ook de VVD plaatst, bij monde van Erik Back, vraagtekens. De uitspraak van de rechtbank weegt voor de VVD zwaar, zo blijkt. Back vraagt zich af of er wel zorgvuldig genoeg is gehandeld. Maar ook neemt hij het op voor Jacobs, die wellicht steeds in de veronderstelling heeft verkeerd dat zijn bedrijf wel gelegaliseerd zou kunnen worden, maar inmiddels keer op keer is weggezet als een ondernemer die het niet zo nauw neemt. 

  1. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
    PREMIUM
    video, poll & quiz

    Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

    ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal