Volledig scherm
© Thinkstock

Vogelshow Hardenberg gaat door ondanks de vogelgriep

HARDENBERG - De jaarlijkse vogelshow van De Vogelvrienden in Hardenberg gaat deze week gewoon door, ondanks de vogelgriep.

De tentoonstelling valt niet onder de aangescherpte maatregelen om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Maar de organisatoren schrokken wel toen ze maandagavond het late NOS Journaal zagen en daar hoorden dat er een algeheel verbod was afgekondigd. "Ik heb direct de website van onze bond geraadpleegd en gelukkig valt het mee. Vogelshows zijn nog niet verboden. Maar kwartels, hoenderachtigen en rallen zijn wel uitgesloten van deelname aan tentoonstellingen", weet Wiebe Tolman van De Vogelvrienden.

Aanvullende maatregelen
Dat is een gevolg van de aanvullende maatregelen die staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. De staatssecretaris heeft een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden. Er geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

De show van De Vogelvrienden in Hardenberg wordt gehouden in De Schakel. Vandaag (dinsdag) is daar de keuring van de vogels. Het publiek kan er terecht op donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 en 19.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur.

Vechtdal