Vrijstaand huis in Sibculo onbewoonbaar na grote brand

update & videoEen uitslaande schoorsteenbrand heeft vanochtend grote schade aangericht aan een vrijstaande woning in Sibculo. Het vuur sloeg over op het dak, dat grotendeels in lichterlaaie kwam te staan.

De brand brak omstreeks 10.30 uur uit bij de schoorsteen. Op dat moment waren de bewoners thuis, maar zij konden zichzelf in veiligheid brengen. In hetzelfde pand is ook een theehuis gevestigd, maar daar was niemand aanwezig.

De brandweer sprak in eerste instantie van een grote brand en kwam met meerdere voertuigen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Woordvoerder Richard Meijer laat weten dat het dak volledig in brand stond, met dikke rookpluimen tot gevolg. 

Weinig bluswater

,,We rukten van meerdere kanten uit omdat er in dit gebied weinig bluswater aanwezig is'', vertelt woordvoerder Meijer. ,,Dan komt er standaard een tankwagen mee.'' Dat bleek een goede keuze: om 12.00 uur werd het sein 'brandmeester' gegeven. ,,Als we niet met groot materieel waren uitgerukt was dit slechter afgelopen.''

Desondanks raakte het huis onbewoonbaar. Deels door het gat dat het vuur in het dak had geslagen, maar ook door het bluswater dat was gebruikt om de brand te bestrijden. Stichting Salvage komt ter plaatse om de bewoners aan tijdelijk onderdak te helpen.

Meijer kon niets vertellen over de exacte oorzaak van de brand.

Volledig scherm
Bij de brand aan de Akkerweg in Sibculo komt flink wat rook vrij. © GinoPress

Vechtdal