Volledig scherm
Overzicht plan kloosterterrein Sibculo. Boven de weg Sibculo - Kloosterhaar, midden-boven (geel) de Mariakapel, links de beoogde kerktoren en in het midden de tuin. © Stuwend Sibculo

Wandelen op fundamenten eeuwenoud klooster Sibculo nu stap dichterbij

Realisatie van een voor publiek toegankelijk kloosterterrein in Sibculo is een stap dichterbij. Want het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg is akkoord met de aanpassingen op het terrein zoals de initiatiefnemer stichting Klooster Sibculo heeft voorgesteld.

Dat plan omvat realisatie van een wandelpad over de buitenmuren van het voormalige middeleeuwse klooster. Wandelaars kunnen in de toekomst zo een duidelijke indruk krijgen van de omvang van het klooster dat op deze plek ooit stond. Voordat het wandelpad gemaakt kan worden, moeten nog wel de aanwezige fundamenten zichtbaar worden gemaakt. 

Skelet

Daarnaast heeft de stichting plannen om de kloosterkerk op zijn oorspronkelijke plek weer zichtbaar te maken met een stalen skelet. In dit skelet komt een uitkijkpunt van waar af het totale voormalige kloosterterrein en omgeving is te overzien. Nieuwe pilaren moeten daarnaast de totale grootte van de kerk aanduiden.

De stichting Klooster Sibculo werkt al jaren aan het plan. Ze wil het toekomstige publiektoegankelijke terrein compleet maken door er een Mariakapel te plaatsen, waardoor het zoals vroeger een plek wordt spiritualiteit en bezinning. 

Ontmoetingsruimte

Het college van B & W van Hardenberg is in principe akkoord met het plan. Alleen een nadere uitwerking van het ontwerp voor een entree- en ontmoetingsruimte moet nog beoordeeld worden. Maar er is instemming met de komst van de entree. In de ontmoetingsruimte zullen restanten van het klooster worden tentoongesteld.

Het wachten is nu op een monumentenvergunning, want de overblijfselen van de Cistercienserklooster zijn een Rijksmonument. De stichting is hierover in gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De verwachting is dat deze de vergunning zal afgeven. 

Bestemmingsplan

Als een monumentenvergunning is verkregen, start nog de bestemmingsplanprocedure. De huidige bestemming groen met ‘waarde archeologie’ die op het terrein ligt, laat wel een voetpad toe, maar geen skelet van een kerk, een Mariakapel en een entree- en ontmoetingsruimte. 

Op het kloosterterrein heeft ooit het klooster ‘Groot Galilea’ gestaan. Dat werd rond 1600 gesloopt. Dit zou de enige plek in Nederland zijn waar nog een ongeschonden fundering van een middeleeuws klooster in de grond zit. 

Vechtdal