Volledig scherm
PREMIUM
Erik S., die is veroordeeld voor zijn aandeel in de ontvoering van de peuter Insiya naar India, hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. ,,Vierenhalf jaar slaat nergens op. Het leek wel of we het kind van een rechter hadden weggehaald. Zoveel emotie zat er in die uitspraak.’’ © Carlo ter Ellen

Was Erik S. een kille ontvoerder of helper van een wanhopige vader van Insiya?

Erik S. meende in 2016 een goede daad te verrichten door de peuter Insiya terug te geven aan haar steenrijke Indiase vader. Het liep anders. Nu hangt hem vierenhalf jaar cel boven het hoofd. S. (62), die jarenlang in Dedemsvaart woonde, wil in hoger beroep aantonen dat het verhaal een andere kant heeft. De Stentor kreeg inzage in het dossier en sprak met Erik S. Wat bezielde de oud-politieman om aan deze ontvoering mee te werken? 

Stockholm, 26 april 2006. Erik S. zit voor zijn werk in Zweden. Hij is als veiligheidsadviseur actief in de wereld van grote bedrijven en buitenlandse overheden. Het leven lacht hem toe. De vader van twee dochters en een zoon is zakelijk succesvol en draagt dat uit. Snelle auto’s, dure kleding en etentjes buiten de deur kenmerken zijn stijl van leven. Dan krijgt hij het telefoontje dat alles op de kop zet. Zijn vrouw belt hem in paniek om te vertellen dat hun tweejarige dochter achter hun woning in Dedemsvaart in een sloot is gevallen. Het gaat slecht met haar. Halsoverkop snelt hij naar het vliegveld, waar de KLM-kist wacht met opstijgen om hem mee te nemen. Met zijn Porsche scheurt hij als een idioot van Schiphol naar het ziekenhuis in Zwolle. ,,Dan zie je daar je dochter zitten... en je vrouw. Met je overleden dochter ertussen...” 

  1. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
    PREMIUM

    Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

    ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal