Volledig scherm
PREMIUM
Erik S., die is veroordeeld voor zijn aandeel in de ontvoering van de peuter Insiya naar India, hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. ,,Vierenhalf jaar slaat nergens op. Het leek wel of we het kind van een rechter hadden weggehaald. Zoveel emotie zat er in die uitspraak.’’ © Carlo ter Ellen

Was Erik S. een kille ontvoerder of helper van een wanhopige vader van Insiya?

Erik S. meende in 2016 een goede daad te verrichten door de peuter Insiya terug te geven aan haar steenrijke Indiase vader. Het liep anders. Nu hangt hem vierenhalf jaar cel boven het hoofd. S. (62), die jarenlang in Dedemsvaart woonde, wil in hoger beroep aantonen dat het verhaal een andere kant heeft. De Stentor kreeg inzage in het dossier en sprak met Erik S. Wat bezielde de oud-politieman om aan deze ontvoering mee te werken? 

Stockholm, 26 april 2006. Erik S. zit voor zijn werk in Zweden. Hij is als veiligheidsadviseur actief in de wereld van grote bedrijven en buitenlandse overheden. Het leven lacht hem toe. De vader van twee dochters en een zoon is zakelijk succesvol en draagt dat uit. Snelle auto’s, dure kleding en etentjes buiten de deur kenmerken zijn stijl van leven. Dan krijgt hij het telefoontje dat alles op de kop zet. Zijn vrouw belt hem in paniek om te vertellen dat hun tweejarige dochter achter hun woning in Dedemsvaart in een sloot is gevallen. Het gaat slecht met haar. Halsoverkop snelt hij naar het vliegveld, waar de KLM-kist wacht met opstijgen om hem mee te nemen. Met zijn Porsche scheurt hij als een idioot van Schiphol naar het ziekenhuis in Zwolle. ,,Dan zie je daar je dochter zitten... en je vrouw. Met je overleden dochter ertussen...” 

 1. Hardenberg moet extra gas geven voor eigen aanpak stikstofprobleem

  Hardenberg moet extra gas geven voor eigen aanpak stikstof­pro­bleem

  Martijn Breukelman vond zelf dat er al het nodige gebeurt bij de aanpak van de stikstofproblematiek, maar een ruime meerderheid van de raad droeg de wethouder op om als gemeente Hardenberg extra gas te geven. Nog in deze raadsperiode, die afloopt in 2022, moet het college van burgemeester en wethouders komen met een plan waarbij ‘een balans ontstaat tussen het belang van economische ontwikkelingen en een toename van de biodiversiteit’.
 2. Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart
  PREMIUM
  Video

  Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedems­vaart

  Het idee van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart om de aloude tekst van het Wilhelmus in een modern jasje te hijsen is hem de afgelopen weken op positieve, maar ook negatieve reacties komen te staan. Maar er zijn meer nieuwe varianten op het Nederlandse volkslied bedacht. Ook door de 9-jarige Anne uit Zwolle. ,,Het rood, wit, blau-auw, o-oranje, maakt mij van bi-innen vrij.’’

Vechtdal