Volledig scherm
PREMIUM
In augustus 2019 verbood waterschap Vechtstromen beregening met water dat werd opgepompt uit de zone tot 200 meter buiten kwetsbare grondwaterafhankelijke natuurgebieden. Foto ter illustratie. © ANP/Anjo de Haan

Waterschap Vechtstromen springt bij als boer grondwaterpomp verder van natuurgebied slaat

Boeren uit Vechtdal, Drenthe en Twente kunnen hun grondwaterpompen voor beregening van hun land verplaatsen naar een plek op grotere afstand van kwetsbare natuurgebieden. Daarbij ontvangen ze maximaal 10.000 euro als bijdrage in de kosten.

Uit een inventarisatie van waterschap Vechtstromen blijkt dat er twintig zogeheten ‘grondwateronttrekkingen’ liggen binnen de zone van 200 meter rondom kwetsbare grondwaterafhankelijke natuurgebieden. Het gaat om natuurgebieden zoals de Engbertsdijksvenen en kleinere (Natura2000-)gebieden in het werkgebied van het waterschap.

 1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
  PREMIUM

  20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

  Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.
 2. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
  PREMIUM
  video, poll & quiz

  Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

  ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal