Janny Spijkerman is koninklijk onderscheiden bij haar afscheid als voorzitter van de Weidevogelbescherming Avereest.
Volledig scherm
Janny Spijkerman is koninklijk onderscheiden bij haar afscheid als voorzitter van de Weidevogelbescherming Avereest. © Frank Uijlenbroek

Weidevogelbeschermer Janny Spijkerman uit Dedemsvaart krijgt lintje bij afscheid

Janny Spijkerman-de Lange uit Dedemsvaart is vanavond koninklijk onderscheiden bij haar afscheid als voorzitter van de ‘Weidevogelbescherming Avereest’. Voor haar langdurige inzet voor de bescherming van de natuur in het algemeen en de kwetsbare weidevogels in het bijzonder, is zij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 Burgemeester Jan Willem Wiggers van de gemeente Hardenberg reikte de onderscheiding uit tijdens de najaarsvergadering van de 25 jaar geleden opgerichte vereniging in De Baron.

Janny Spijkerman-de Lange richtte in 1994 samen met wijlen haar echtgenoot Henk de vereniging van weidevogelbeschermers uit de gemeenten Hardenberg, Dalfsen, Staphorst en Ommen op. Zij verzorgde het secretariaat van de vereniging en overtuigde vele instanties en boeren van het belang van het beschermen van weidevogels zoals de grutto, kievit, tureluur en wulp. 

Voorzittershamer

Na het overlijden begin 2015 van haar echtgenoot, die destijds voorzitter was en het jaar daarvoor al koninklijk werd onderscheiden, nam mevrouw Spijkerman het voorzitterschap van de vereniging over. Voor Landschap Overijssel is ze al jaren mentor weidevogelbescherming. Ze geeft voorlichting op scholen en bedrijven en is daarnaast redactielid van ‘Groen Bezig’, het online platform voor alle 'groene’ vrijwilligers in Overijssel. Ook was ze betrokken bij de oprichting van de weidevogelvereniging Bezuiden de Vecht.

De voorzittershamer is tijdens de najaarsvergadering officieel overgenomen door Teus van den Bout. 

Vechtdal