Wieken eerste windmolen Veenwieken gemonteerd

videoAan de Verlengde Zestiende Wijk tussen Dedemsvaart en Ommerkanaal zijn vandaag de wieken voor de eerste molen van windpark de Veenwieken omhoog gehesen en gemonteerd. Het hijswerk zou 's morgens rond acht uur beginnen, maar kon pas drie uur later echt worden uitgevoerd omdat het op honderd meter hoogte nog wat te hard waaide. Veiligheid voor alles luidt het devies van de moderne molenbouwers. 

Nadat de hoge hijskraan was voorzien van extra ballast en de wind was geluwd kon de klus in een half uur tijd zonder problemen worden geklaard. De drie wieken waren op de grond al aan elkaar bevestigd en werden in hun geheel opgehesen naar de gondel met de windturbine. 

Volledig scherm
De al op de grond gemonteerde wieken worden omhoog gehesen en bevestigd aan de gondel voor de eerste windturbine in windpark De Veenwieken, waar in totaal tien windmolens moeten komen. © Dronefoto Freddy Schinkel

Nog negen

De komende maanden verrijzen de overige negen windmolens. Het is de bedoeling dat per twee weken steeds twee molens worden afgebouwd met de twee grote hijskranen. Die zetten eerst de verschillende mastdelen op elkaar, daar bovenop de gondel waarin de turbine wordt geplaatst, en hijsen tot slot de wieken op hun plek.

Tiphoogte 149,5 meter

‘Windmolen 1', pal achter de stallen van varkensbedrijf Nature Porc, staat aan de noordkant van het windpark, dat vijf windmolens op Ommer grondgebied zal tellen en vijf op Hardenbergs terrein. De tien windmolens krijgen een ashoogte van 98 meter, het bovenste puntje van de wiek die recht overeind staat reikt tot 149,5 meter. Windpark De Veenwieken levert volgens initiatiefnemers Pure Energie en De Wieken BV naar verwachting 70 miljoen tot 75 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op, vergelijkbaar met het verbruik van 23.000 tot 25.000 huishoudens (uitgaande van een jaarverbruik van 3000 kWh per huishouden).

Vechtdal