Volledig scherm
Volgens schatting zijn er zo'n 50 tot 60 wilde zwijnen in de Engbertsdijksvenen.

Wilde zwijnen terroriseren boerengebied bij Engbertsdijkvenen

Boeren in de Engbertsdijksvenen willen een andere opzet van de vergoeding bij schade die door wilde zwijnen wordt aangericht. De overlast neemt toe, de populatie zwijnen in de regio groeit.

Boeren rond het natuurgebied Engbertsdijksvenen maken zich zorgen over de toenemende overlast door wilde zwijnen. De zwijnenpopulatie in de Engbertsdijksvenen neemt flink toe. Geschat wordt dat er momenteel zo'n 50 tot 60 wonen. "Maar het kunnen er ook wel 100 zijn", zegt boer Henk Ormel. Ook de overlast door de wilde dieren voor het autoverkeer neemt volgens hem toe.

Ormel is medevennoot van het gelijknamige landbouwbedrijf in Bruinehaar. Hij schat dat een kleine twintig landbouwbedrijven rond Engbertsdijksvenen te kampen hebben met schade door zwijnen. Het gaat om bedrijven in de gemeenten Twenterand en Hardenberg.

Het gemengd bedrijf van Ormel heeft onder meer te maken met door zwijnen aangebrachte schade aan grasland, tarwe, mais en aardappels. De overheid kan dergelijke schade vergoeden. Maar bij iedere melding is er voor de boer een eigen risico van 250 euro. Bovendien moet de landbouwer ook nog eens 300 euro neertellen voor een taxatierapport.

"Voordat je als agrariër een schade opgeeft, moet het een flinke schade zijn, van meer dan 550 euro", zegt Ormel. Naast schade aan gewassen heeft het bedrijf van Ormel te kampen met talud- en slootkanten die door zwijnen in hun zoektocht naar voedsel worden vernield.

Volgens Ormel moet ieder bedrijf al voor gemiddeld 1.000 euro investeren in voorzieningen om de zwijnen buiten de deur te houden. Daarbij moet worden gedacht aan rasterapparatuur.

Oprukken

De zwijnen rukken steeds verder op. Koppels worden al gesignaleerd in de dorpen Kloosterhaar, Sibculo en Westerhaar. 

De Statenfractie van de PVV heeft recent vragen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel gesteld nadat op de N36 een wild zwijn is aangereden door een auto. Dat zou deze maand zijn gebeurd. Langs dezelfde N36 zijn volgens Ormel eerder dit jaar ook al sporen van zwijnen aangetroffen. Langs de N343, de weg Tubbergen-Hardenberg, lopen volgens de bezorgde boer ook regelmatig zwijnen.

Aanpassing schaderegeling

Samen met collega-boer Gerwin Geerink en met jachtopziener Henny Plegt heeft Ormel onlangs aan Provinciale Staten gevraagd om mee te denken over een aanpassing van de schaderegeling door zwijnen. 

De nadelen van de groei van de populatie zwijnen mogen volgens hen niet worden afgewenteld op agrarisch Nederland. "We moeten leren leven met zwijnen en zwijnenoverlast. Onze oproep is dan ook dat regelgeving moet worden aangepast aan de veranderende omstandigheid."

  1. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
    PREMIUM

    Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

    ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal