Freddie Ekkel toont in het Streekmuseum Kloosterhaar een model van een Vickers Wellington-bommenwerper. Op de achtergrond een paneel over boordschutter Jim Kirk, die in Sibculo en Kloosterhaar werd opgevangen nadat hij op 15 juli 1941 uit een Wellington sprong die blijkt te zijn neergestort bij Punthorst.
Volledig scherm
PREMIUM
Freddie Ekkel toont in het Streekmuseum Kloosterhaar een model van een Vickers Wellington-bommenwerper. Op de achtergrond een paneel over boordschutter Jim Kirk, die in Sibculo en Kloosterhaar werd opgevangen nadat hij op 15 juli 1941 uit een Wellington sprong die blijkt te zijn neergestort bij Punthorst. © Frank Uijlenbroek

WO2-speurders hebben weer een puzzel klaar: bommenwerper W5534 crashte bij Punthorst

Bijna tachtig jaar na de crash van een Vickers Wellington op de grens van de toenmalige gemeentes Avereest en Staphorst, is het verhaal compleet. 

Dankzij de vasthoudendheid van een legertje speurders die de luchtoorlog in de jaren ‘40-’45 in onze regio in kaart brengen, is nu eindelijk de locatie bekend waar op 15 juli 1941 de bommenwerper - op de terugweg van een bombardement op de Duitse stad Hannover - neerstort. Bovendien is van elk bemanningslid nu een portret beschikbaar.

Eigenlijk had Freddie Ekkel van het streekmuseum en dorpsarchief Kloosterhaar de Stentor willen inschakelen om die laatste stukjes van de puzzel te kunnen leggen. Want in de vaste expositie over de Tweede Wereldoorlog is al jaren een paneel gewijd aan Jim Kirk, die als eerste bemanningslid sprong uit de door FLAK-geschut bij vliegbasis Twente getroffen bommenwerper. 

Vechtdal