Volledig scherm
PREMIUM
Het hoofdgebouw van Veldzicht in Balkbrug. © Foto Freddy Schinkel

Woonunits vluchtelingen komen achter Huize Erica in Balkbrug, maar buurt blijft kritisch: ‘Minst slechte optie’

VideoPsychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug wil de Beschermde Woonvoorziening Veldzicht (BWV), voor illegale vluchtelingen met psychiatrische problemen, bouwen op het terrein achter Huize Erica. Veldzicht heeft dit vandaag laten weten aan onder andere de directe omwonenden en vertegenwoordigers van Plaatselijke Belang van Balkbrug, Witharen en de Vinkenbuurt. Ook de Klankbordgroep, met daarin organisaties en bewoners van Balkbrug, is op de hoogte gebracht.

,,Wat ons opvalt is dat veel mensen niet negatief reageren op de voorgestelde locatie’’, zegt plaatsvervangend directeur Hans-Reinder Menkveld. Mogelijk voelt het voor de geïnformeerde personen toch aan alsof de nieuwe voorziening echt op het beschermde terrein van Veldzicht komt. Op het grasveld ten westen van Huize Erica komen twintig woonunits voor illegale vreemdelingen. Er komt maximaal een woonlaag om het uitzicht niet te doorbreken. ,,De bouwvorm is tot stand gekomen aan de hand van tal van criteria’’, vertelt René Tingen, belast met huisvesting en locatie. ,,Er komt ook een houten buitenkant zodat de units meer opgaan in de landelijke omgeving.’’

  1. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
    PREMIUM

    Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

    ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal