Volledig scherm
Wil Schottman poseert bij de nieuwe duurzame ketels die hij uitvond. © Frank Uijlenbroek

Zonder gas je huis verwarmd: Ecoliner uit Hardenberg zwaar onder vuur

Will Schottman, de Hardenbergse uitvinder van de onlangs gelanceerde 'cv-ketel-vervanger' Reduxion Ecoliner, wil een juridische procedure beginnen tegen energieadviseur Lars Boelen. Hij beschuldigt hem van smaad.

De voor Schottman onbekende Limburger zet in een blog op zijn site larsboelen.nl grote vraagtekens bij de werking van de onlangs door de Hardenbergse ondernemer gelanceerde Reduxion Ecoliner. Dit apparaat kan volgens de uitvinder de huidige gasgestookte cv-ketel vervangen en via lichtimpulsen een hoger rendement behalen. Boelen twijfelt aan de werking van het apparaat, temeer omdat de specificaties niet bekend zijn gemaakt. De Ecoliner levert volgens hem geen enkele bijdrage aan de energietransitie, omdat er veel elektriciteit gevraagd wordt.

Boelen zegt in zijn blog ook dat Schottman onwaarheden vertelt, dat hij vroeger mensen heeft benadeeld bij de verkoop van risicovolle hypotheken en dat hij mensen zou hebben bedreigd. Gevraagd naar zijn motieven om Schottman persoonlijk aan te vallen, stelt Boelen telefonisch: ,,Ik ben er niet trots op, wil hem ook geen oplichter noemen of zo, maar alleen duidelijk maken met wat voor type ondernemer we hier hebben te maken."

Zwartmakerij

Schottman wil het niet over zijn kant laten gaan. Hij wil een juridische procedure wegens smaad starten. ,,Het is te verwachten dat iemand kritiek heeft als je met iets nieuws komt. Maar laat het dan gaan om technische feiten, niet om persoonlijke zwartmakerij. Als er waarheid in de beweringen van Boelen zou zitten, zou ik een strafblad hebben. En dat heb ik dus niet."

Schottman wil zijn vinding ook laten testen door TNO. ,,Het rapport daarvan zal ik - ongeacht de uitkomst - publiceren."

De Vriezenveense ondernemer Jan Willem Uitslag, die de eerste Ecoliners heeft geproduceerd, blijft in het product geloven zolang niet is bewezen dat de kritiek hout snijdt. De plannen om op grotere schaal Ecoliners voor particulieren te maken, blijven overeind. ,,We gaan niet op geruchten af. De technische specificaties van de Ecoliner zijn nog niet geheel openbaar, maar ik weet uiteraard wat ik maak. Samen met andere investeerders blijven we natuurlijk alert."

  1. Menmarathon Ane viert vijfde jubileum
    PREMIUM
    Video

    Menmara­thon Ane viert vijfde jubileum

    "Oei, ik zie daar geen bal meer", zegt de moeder van Tessa Post. Ze staat langs het parcours en filmt haar dochter die met een enkelspan het parcours aflegt. Scherpe bochten vragen om een goede samenwerking met het paard. Op de pionnen liggen tennisballen. Worden deze geraakt, dan levert dat strafpunten op. En moeder zag het goed. Tessa en paard Hinde doen hun best, maar toch worden twee ballen eraf geknikkerd. Ze relativeert. "Het is een jong paard, moet nog veel leren. Dit is de vijfde officiële wedstrijd. Maar kijk toch eens, het paard vindt het geweldig. Hij kijkt al waar hij heen wilt."

Vechtdal