Volledig scherm
Kume Katsuhiro (Jap, rechts) en Bart Koomen (Ned) strijden op de ronde wedstrijdmat. foto FFU Press Agency

Zweetdruppels op de gekleurde mat

Ommen - "Sambo is een ondergesneeuwde sport in Nederland", weet Bert Zandman uit Beerze te vertellen. Als vader van vijf judoënde kinderen mag hij rustig een expert worden genoemd.

Sambo, Karate en Judo zijn de vechtsporten die werden beoefend tijdens de achtste editie van de Open Ommer Kampioenschappen in sporthal 'De Carrousel' afgelopen zaterdag.

De voormalige Sovjet-Unie is de bakermat van Sambo, wat in het Russisch 'zelfverdediging zonder wapens' betekent.

"Het heeft raakvlakken met judo en ook weer niet. Bij Sambo zijn arm- en beenklemmen wel toegestaan, en er zitten ook veel worsteltechnieken in. In Nederland hebben wij ongeveer 100 Samboka's. Dit jaar is Nico Herbert wereldkampioen Masters geworden in Tsjechië." Secretaris Bert Roskam lepelt de feiten moeiteloos op.

Hendrik-Jan Ningbers mag rustig de 'Pater Familias' van de judosport in Ommen worden genoemd. De 60-jarige nestor zit ruim 45 jaar in het vak en is met zijn sportcentrum Emsland een begrip in de judo- en sambo-wereld.

"Als jochie van vier jaar ging ik al met mijn vader mee naar toernooien, ik ben er als het ware mee opgegroeid", vertelt zoon Frank Ningbers die als Sambo-trainer ook de gehele familie Zandman onder zijn hoede heeft. "Ze hebben talent en zijn erg fanatiek."

Antonie Zandman bevestigt de woorden van zijn trainer en worstelt zich naar de kwartfinales. Terwijl moeder Jolanda druk foto's schiet, gooit hij zijn buitenlandse tegenstander tegen de mat. Een sambo-partij duurt maximaal zes minuten. Het is de bedoeling dat de één de ander vloert met een perfecte werptechniek of een greep die leidt tot opgave, wie het eerst een voorsprong van 12 punten weet te halen, wint de partij.

Buiten vriest het, maar in de warme Carrousel valt menig zweetdruppel op de gekleurde mat, de grondgevechten zijn boeiend om te zien. Goedkeurend ziet Bert Zandman dat dochter Noëlle (11 jaar) ook haar mannetje staat.

"Van zulke familie's moet je het hebben, ze helpen ons met van alles. Ze zijn goud waard. Jolanda doet bijvoorbeeld de pr voor onder andere de site en Bert zit in de organisatie van diverse toernooien", meldt Frank Ningbers tussen twee partijen door.

Zandman haalt zijn schouders op. "De één is gek van voetbal en staat iedere zaterdag op het veld. Wij hebben blijkbaar het Sambo-virus in onze aderen stromen. Vorige week waren we nog in Hockenheim (Duitsland) en over twee weken gaan we met 16 man naar Litouwen. Hartstikke mooi toch!"

Vechtdal