Zwemplas Oldemeijer bij Hardenberg staat droog

VideoWie niet beter weet denkt dat recreatieplas De Oldemeijer bij Hardenberg de strijd tegen de aanhoudende droogte heeft verloren. Het terrein oogt meer als de 'Sahara' in Ommen dan als een zwemparadijs. Slechts hier en daar is nog wat water te bespeuren. Plek voor een verfrissende duik is er niet, hooguit een paar vissen trekken hier nog hun 'baantjes'. De ultralage waterstand is echter niet het gevolg van de al maandenlang durende droogte in onze regio, maar van schoonmaakwerkzaamheden door Staatsbosbeheer, stelt boswachter Nico Arkes gerust. 

,,Een keer in de vier, vijf jaar laten we het water weglopen en kunnen we de bodem schoonmaken. Dan schrapen we met een 'shovel' de bovenste laag met slib, algen en bladafval weg, waarna bezoekers vanaf het voorjaar weer in veilig en schoon water kunnen zwemmen. Die baggerlaag bewaren we in een depot en wordt later hergebruikt bij wegenonderhoud'', vertelt Arkes. Het periodieke onderhoud duurt nog tot eind deze week. Daarbij wordt aan de randen van de plas ook opslag van berken en elzen verwijderd, waardoor minder bladafval in het water valt. 

 1. Onrust over nieuw vluchtelingenplan voor Veldzicht in Balkbrug
  PREMIUM

  Onrust over nieuw vluchtelin­gen­plan voor Veldzicht in Balkbrug

  Eind maart werd bekend dat CTP Veldzicht door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om een extra groep onder te brengen. Het betreft een groep van maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Hiervoor moet een beschermde woonvoorziening gecreëerd worden buiten de hekken van de kliniek. Het verzoek zorgt voor reuring in het dorp. ,,Balkbrug heeft al genoeg ingewikkelde bewoners'', luidt een van de reacties.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”
 3. Protestanten Kloosterhaar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeenschap

  Protestan­ten Klooster­haar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeen­schap

  Na een dertien jaar durende ‘verloving’ volgt op de laatste zondag van juni eindelijk het langverwachte ‘huwelijk’: na het ondertekenen van de akte in de Fredrikskerk vormen de Hervormde Gemeente Kloosterhaar-Sibculo en de Gereformeerde Kerk Sibculo samen de Protestantse Gemeente Sibculo-Kloosterhaar. ,,Dat samensmelten is al jaren geleden in gang gezet en in goede harmonie verlopen’’, verkondigen de voorzitters Hans Botter en Rikus Akse.

Vechtdal