Zwemplas Oldemeijer bij Hardenberg staat droog

VideoWie niet beter weet denkt dat recreatieplas De Oldemeijer bij Hardenberg de strijd tegen de aanhoudende droogte heeft verloren. Het terrein oogt meer als de 'Sahara' in Ommen dan als een zwemparadijs. Slechts hier en daar is nog wat water te bespeuren. Plek voor een verfrissende duik is er niet, hooguit een paar vissen trekken hier nog hun 'baantjes'. De ultralage waterstand is echter niet het gevolg van de al maandenlang durende droogte in onze regio, maar van schoonmaakwerkzaamheden door Staatsbosbeheer, stelt boswachter Nico Arkes gerust. 

,,Een keer in de vier, vijf jaar laten we het water weglopen en kunnen we de bodem schoonmaken. Dan schrapen we met een 'shovel' de bovenste laag met slib, algen en bladafval weg, waarna bezoekers vanaf het voorjaar weer in veilig en schoon water kunnen zwemmen. Die baggerlaag bewaren we in een depot en wordt later hergebruikt bij wegenonderhoud'', vertelt Arkes. Het periodieke onderhoud duurt nog tot eind deze week. Daarbij wordt aan de randen van de plas ook opslag van berken en elzen verwijderd, waardoor minder bladafval in het water valt. 

  1. Voedselbank Hardenberg-Ommen blijft groeien

    Voedsel­bank Hardenberg-Om­men blijft groeien

    Voedselbank Hardenberg-Ommen voorziet in een grote behoefte. Tien jaar geleden begon het vrijwilligerswerk met de verstrekking van voedselpakketten aan 37 gezinnen, tegenwoordig komen zo'n 250 huishoudens elke week een pakket ophalen. Eind dit jaar zal dat aantal zijn gestegen naar 280, verwacht bestuursvoorzitter Hendrik-Jan Pastink. In die flinke groei past ook een nieuw onderkomen, want in het pand aan de Zwingel in Hardenberg groeide de Voedselbank de afgelopen jaren uit het jasje. Naar schatting circa 150 belangstellenden namen zaterdagmorgen een kijkje in het nieuwe bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat 2, dat afgelopen zomer in gebruik werd genomen.

Vechtdal