Aangereden roofvogel wordt wakker op bijrijdersstoel van wijkagent Jurion: ’Ik zou hem geen stuiver meer geven’

VideoWijkagent Jurion Veenstra plukte vanochtend een aangereden roofvogel van de weg. ,,Ik dacht dat hij dood was.” Het werd op z'n minst een bijzonder ritje naar z'n werk want halverwege werd de buizerd wakker! Dat was wel even schrikken. 

‘Onderweg naar mijn werk trof ik deze roofvogel aangereden op de rijbaan aan. Ik zou hem geen stuiver meer geven,’ zo schrijft de wijkagent op Instagram

,,Ik reed terug, het zat me toch niet helemaal lekker. En net toen ik de auto wilde parkeren om te gaan kijken kwam er een vrachtwagen aangereden. Toen dacht, ja te laat. Helaas. De vrachtwagen reed voor m'n ogen over het dier heen. Maar toen ik ging kijken zag ik dat ie toch nog leefde! Z'n vleugels bewogen nog. Ik heb de auto dwars op de weg geparkeerd met de alarmlichten aan”, vertelt Veenstra. 

In de berm dood laten gaan

Er zat volgens Veenstra echter weinig leven in het dier. ,,Ik heb getwijfeld of ik hem in de berm zou leggen om hem daar dood te laten gaan. Maar ik heb hem toch maar meegenomen in de auto en de dierenambulance in Harderwijk gebeld. Het was toch zeker nog een half uur rijden en ik dacht nog, hij gaat me tóch nog dood. Wonder boven wonder kwam het dier bij. ,,Opeens zat hij zat springlevend naast me. Dat was wel even bijzonder. Want ik had geen idee hoe het dier zou reageren.”

Volledig scherm
Roofvogel wordt wakker op de bijrijdersstoel van wijkagent Jurion Veenstra © Wijkagent Jurion Veenstra / Instagram

Fladderen in de auto

Veenstra was nog even bang dat de versufte vogel zou gaan rondfladderen in de auto. ,,Je weet natuurlijk niet hoe zo'n dier reageert. Ik heb geprobeerd hem te kalmeren.” 

Uiteindelijk heeft de dierenarts in Harderwijk de roofvogel nagekeken en is de buizerd naar de vogelopvang in Naarden gebracht. Los van misschien wat hoofdpijn mankeerde het dier niks. ,,Hij was wel wat aan de magere kant, waarschijnlijk zullen ze hem laten aansterken voordat ze hem laten gaan",  vertelt Veenstra. 

Veluwe