Volledig scherm
Tijdens de open dag van het SOMA-college konden belangstellenden onder meer het buitenterrein van de opleiding in Harderwijk verkennen. © SOMA College

Aanmeldingen SOMA College stromen binnen voor meeste kans op een plekje

Het is bijna vechten om een plekje op een van de infrastructuuropleidingen die het SOMA College in Harderwijk aanbiedt. Niet verwonderlijk dat zaterdag tijdens de open dag 104 jongeren zich direct aanmeldden. Want op de school geldt het principe van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. 

En dat malen gaat misschien nu al aan de neus van verschillende leerlingen voorbij. ,,Het zal er om hangen", zegt Karin Veldman van SOMA. ,,Vóór de open dag hadden we ook al inschrijvingen binnen. Sommige opleidingen zitten al meer dan vol en daar hebben we een wachtlijst voor."

De mbo-instelling heeft leerlingen uit het hele land. Volgens Veldman mede omdat het de enige school is die de opleiding tot machinist in de BOL-variant aanbiedt. ,,Bij de beroepsopleidende leerweg heb je vier dagen school en een dag werk in de week. Bij BBL, de beroepsbegeleidende leerweg, zie je meestal dat de leerlingen vier dagen werken en een dag naar school gaan. Bij ons is dat vier keer twee weken."

Overnachten

Volledig scherm
Veel interesse was er voor het lokaal met simulatoren, waar de toekomstige monteurs en machinisten zelf even konden proberen hoe het is om achter de hendels van zo’n grote machine te zitten. © SOMA College

Waar de school op het oude kazerneterrein aan de Ceintuurbaan zich eveneens in onderscheidt van andere mbo-opleidingen in deze branche, is de campus waar leerlingen die van ver komen kunnen overnachten. De 270 beschikbare plaatsen hiervoor zijn in trek, want ook die zijn allemaal bezet. In mei vorig jaar werd het eerste deel van de verbouwing opgeleverd. Daarbij slapen vier leerlingen op een kamer en met de bewoners van drie andere slaapkamers delen ze een leefruimte. Deze renovatie is nog niet voor alle slaapeenheden doorgevoerd, maar daar wordt aan gewerkt. 

Het SOMA College in Harderwijk is de landelijke mbo-vakopleider voor de infra. In twee tot vier jaar leidt de school jongeren op tot machinist grondverzet, allround monteur mobiele werktuigen, technicus mobiele werktuigen, uitvoerder, landmeter, (allround) vakman grond- weg- en waterbouw of straatmaker. 

Veluwe