Volledig scherm
De situatie aan de Emdenmeen in Harderwijk op 23 augustus 2017, kort nadat een politieagent op een scooter is geraakt door één van de aangehouden verdachten. © Ruben Schipper

Advocaat van verdachte uit Apeldoorn: ‘Mijn cliënt tikte de agent aan, meer niet’

De 22-jarige man uit Apeldoorn die op 23 augustus 2017 in Harderwijk op een agent zou zijn ingereden, moet worden vrijgesproken. Dat concludeerde de advocaat van de Apeldoorner vrijdag voor de rechter in Zutphen. Bij de aanhouding werden destijds waarschuwingsschoten gelost.

Politieagenten hielden die middag aan de Emdenmeen inzittenden aan van een personenauto waarbij op een bepaald moment werd geroepen: ,,Politie, stop.’’ De auto reed daarop achteruit en raakte een agent op een scooter. Daarna werden waarschuwingsschoten gelost, waarna de mannen konden worden aangehouden. 

Doodslag

Het Openbaar Ministerie (OM) legde de 22-jarige bestuurder poging tot doodslag ten laste, maar vond daarvoor onvoldoende bewijs. Genoeg bewijs was er volgens de officier van justitie wel voor poging tot zware mishandeling. “Het moet voor de verdachte heel duidelijk zijn geweest dat hij moest stoppen. Hij had het raam voor een deel open en heeft moeten horen dat de politie ‘Stop’ riep. Hij wilde de situatie ontvluchten.”

De advocaat van de verdachte,  die 17 dagen in voorarrest zat en niet bij de zitting aanwezig was, beweerde dat zijn cliënt de agent niet had gezien of gehoord en dat hij niet bewust op de agent zou zijn ingereden. ,,Bij het uitrijden van het parkeervak heeft de auto de scooter geraakt, meer niet.”

Overdreven

De agent op de scooter, die bij het incident een schaafwond opliep, overdreef zijn versie van het verhaal schromelijk, stelde de advocaat. “Hij heeft het over een man die schrok en ogen die groter werden, terwijl mijn cliënt een zonnebril op had. Verder ging het eerst over rechtsachter, toen recht achter de auto en vervolgens werd het linksachter de auto. Nogmaals, bij het uitrijden heeft de linkervoorzijde van de auto de scooter aangetikt. Vervelend, maar er is geen enkel bewijs voor poging doodslag of een poging tot zware mishandeling.”

De officier van justitie eiste negentig dagen celstraf, waarvan 73 voorwaardelijk, een taakstraf van tachtig uur en een jaar rij-ontzegging bovenop de zes maanden ontzegging die nog op de lat stonden. Uitspraak: 3 mei.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe