Volledig scherm
De wijkagent van Drielanden waarschuwt voor autokrakers, die apparatuur uit auto's stelen. © Wijkagent Drielanden

Autokrakers hacken er op los in Harderwijk

In de wijk Drielanden in Harderwijk is de afgelopen dagen weer ingebroken in een aantal auto's. De autokrakers tikken geen ruitje in, maar ‘hacken’ het signaal van de autosleutel die in huis ligt, met apparatuur die door de muur heen kan 'kijken’. 

Tekstkarren waarschuwen voor autokrakers en roepen mensen op verdachte situaties te melden. Dat is niet voor het eerst. Al vaker ontdekken autobezitters in Drielanden 's morgens bij het instappen dat airbags, de radio of andere apparatuur uit de auto is gestolen. 

Op tenminste zes adressen werden op 10 en 11 oktober opnieuw inbraken in auto's gemeld bij de politie. 

In eerste instantie lijkt er niets aan de hand te zijn. Volgens wijkagent Rick van der Kraan worden geen ruitjes ingetikt om in de auto's te komen. De criminelen ‘hacken’ de autosleutel. ,,En in een paar minuten slopen ze een hele console er uit.’’

Niets van te merken

De daders gaan vaak in tweetallen te werk. Een van de twee staat bij de auto en vangt de gegevens op van het slot. Die signalen zendt hij naar boef nummer twee die bij de woning staat en die met speciale apparatuur dwars door de buitenmuur heen de autosleutel opzoekt. Het signaal van de sleutel wordt teruggezonden naar zijn partner bij de auto waarna het slot automatisch openklikt. Niemand die er iets van merkt. 

Hoe het in z'n werk gaat is te zien op Youtube.  

Volgens de wijkagent is er een vrij eenvoudige oplossing. Als de sleutel in een afgesloten bakje van aluminium of bijvoorbeeld een koektrommel ligt kan de apparatuur het signaal niet lezen. 

De autokrakers waren de afgelopen dagen actief in de volgende straten: Struikbergerhout, Belcantodreef, Braambergerhout )twee auto's), Trombonedreef en Swingdreef.

In het verleden hebben gemeente en politie al verschillende maatregelen genomen, zoals mobiele camera's bij fiets- en voetgangerstunnels, voorlichting en korting op een dna-kit om onderdelen te merken, zodat het niet aantrekkelijk is om ze te stelen. 

  1. OM blunderde in zaak Jasper L. uit Harderwijk: vrijspraak van seksafspraak met 14-jarig meisje door fout
    PREMIUM
    VIDEO

    OM blunderde in zaak Jasper L. uit Harderwijk: vrijspraak van seksaf­spraak met 14-jarig meisje door fout

    Het Openbaar Ministerie heeft geblunderd in de rechtszaak tegen Jasper L. uit Harderwijk. Het Openbaar Ministerie gebruikte in de tenlastlegging een oud wetsartikel, waardoor de 61-jarige Harderwijker kon worden vrijgesproken van een seksafspraak met een minderjarig meisje. Programmamaker Alberto Stegeman reageert onthutst op de fout. ,,Ik was wel geschokt daarover.’’

Veluwe