Volledig scherm
De huidige motorparkeerplaatsen op de Harderwijkse boulevard. © Marco van den Berg

Boze reacties op weren motoren van boulevard Harderwijk

HARDERWIJK - Er wordt in Harderwijk verontwaardigd gereageerd op het besluit van de gemeente motoren te weren van de vernieuwde boulevard. Uit een poll op de website van de Stentor blijkt dat 77 procent van de respondenten de maatregel 'grote onzin' vindt.

"Wat een achterlijk besluit. Harderwijk is steeds meer bezig om het toerisme naar de knoppen te helpen", zo schrijft Monique Buning op de Facebookpagina van deze krant. "Weer een strop voor de ondernemers. Harderwijk dus geen pleisterplaats meer", reageert Betty Mons.

Motorparkeerplaatsen
Ook de lokale politiek reageert ontdaan. Stadspartij Harderwijk Anders (SHA) vormde afgelopen zomer, samen met het CDA, de drijvende kracht achter de aangenomen motie voor de realisatie van enkele tientallen motorparkeerplaatsen op de vernieuwde boulevard. "Motoren horen bij onze boulevardcultuur", vindt fractievoorzitter Jack van Zundert. "We zijn soms heel goed in creëren van problemen die er helemaal niet zijn. Zo ook met deze kwestie. Niemand heeft moeite met motoren, maar toch worden ze geweerd."

Nadelig
Veel bezoekers van de Facebookpagina van de Stentor denken dat het besluit nadelig uitpakt voor de horeca-ondernemers aan de boulevard. Restauranteigenaren Gert Reijerse (De Admiraal) en John Kok (Johannes) lieten afgelopen juli in deze kranten optekenen dat ze de motoren graag zien verdwijnen. En die mening zijn ze nog steeds toegedaan. "Ik loop daardoor echt geen omzet mis. Dat is onzin", zegt Reijerse.

Goed voor sfeer
Sterker, hij en Kok denken juist dat het de sfeer op de boulevard ten goede komt. Het moet straks immers een gebied worden waar mensen kunnen wandelen, zonder dat ze voorbij worden gesneld door auto's en motoren. "Ik denk juist dat we meer klanten trekken als gemotoriseerd verkeer straks niet meer welkom is op de boulevard."

Het besluit om motoren te weren van de vernieuwde boulevard, heeft het college van burgemeester en wethouders genomen in overleg met de klankbordgroep Parkeren, waarin ook bewoners en ondernemers zijn vertegenwoordigd.

Of er nog verzet gaat komen vanuit de gemeenteraad, is onduidelijk. De vernieuwde Harderwijkse boulevard moet begin 2019 gereed zijn.

Veluwe