Volledig scherm
Sven keert terug in de vrije natuur.

Bruinvis Sven weer vrij na maanden van herstel in Harderwijk

HARDERWIJK - De op Texel gestrande bruinvis Sven, die zeven maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Harderwijk verbleef, is maandag teruggebracht naar zee.

Vanochtend werd Sven met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn naar Lauwersoog gebracht, waar de reis per boot werd voortgezet. Boven de Waddeneilanden is de kleine walvis losgelaten. "Sven zwom direct zijn vrijheid tegemoet. Voor de medewerkers en vrijwilligers van Stichting SOS Dolfijn was dit de kroon op het werk", aldus een persbericht van de stichting.

Longworminfectie
Sven werd op 19 maart op het wad aan de oostkant van Texel gevonden. Het vermagerde en gewonde dier werd door passerende toeristen opgemerkt. Medewerkers van Ecomare hebben de bruinvis van het wad gehaald en vervoerd naar de vaste wal, waar het dier kon worden overgedragen aan het noodteam van SOS Dolfijn. "In het opvangcentrum van de Stichting kreeg Sven de hulp die hij nodig had en werd hij 24/7 door medewerkers en vrijwilligers verzorgd. Sven werd behandeld tegen diverse medische problemen waaronder een longworminfectie en zweren in zijn slokdarm. Bij binnenkomst had Sven ook een bijtwond aan zijn staart, veroorzaakt door een grijze zeehond. Ook deze wond had lange tijd behandeling nodig", aldus de stichting.

SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvisachtigen in Noord-Europa. De Stichting komt in actie voor bruinvissen en dolfijnen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen in de Noordzee.

Nena
Sven deelde het bassin in het opvangcentrum van SOS Dolfijn de afgelopen maanden met bruinvis Nena. Zij spoelde twee weken eerder dan Sven aan op de Duitse kust. Nena kon nog niet mee terug naar zee vandaag omdat zij nog behandeld wordt tegen een hardnekkige longontsteking.

Nena is de laatste bruinvis op de huidige locatie van de stichting. De stichting maakte eerder dit jaar bekend de locatie in Harderwijk te gaan verlaten per 31 december 2016 en is nog op zoek naar een nieuwe vestigingslocatie. Het opvangcentrum zal daarom zal voorlopig geen nieuwe dieren opvangen.

Veluwe