Het eten staat klaar, het gezelschap kan aan tafel. foto Ruben Schipper
Volledig scherm
Het eten staat klaar, het gezelschap kan aan tafel. foto Ruben Schipper

Burgemeester aan dis bij Turks gezin

HARDERWIJK - Ze aten de vingers er nog net niet bij op, maar het was wel smullen geblazen. Gisteravond schoven Harderwijks burgemeester Annelies van der Kolk en wethouder Pieter den Besten aan bij de familie Karadavut.

Linzensoep, Turkse rijst, kipshoarma, een gevulde gehaktbal, maar ook een spinazie-aardappel ovenschotel stond op het menu. Gastvrouw Yeter Karadavut was zondag al begonnen met de voorbereidingen en heeft gistermiddag vanaf één uur in de keuken te staan om al dat lekkers op tafel te krijgen. Het jonge gezin, Mehmet Ali en Yeter Karadavut en hun 4-jarige dochter Sülheyla kregen eters, maar dat is niet zo bijzonder. ,,Wij hebben altijd genoeg eten, zodat er altijd iemand aan kan schuiven'' lacht Yeter, terwijl ze de Turkse rijst doorroert. Ze wijst op het verschil in de korrel en vertelt hoe anders de bereiding ervan is. ,,Deze rijst wordt eerst in de roomboter gebakken, daarna gaat er water bij en wordt het geheel gaar gekookt. Daardoor proef je ook echt de roomboter en is de rijst wat glanzend.'' Op de vraag of haar man ook kan koken wordt smakelijk gelachen. ,,Ik ben niet zo handig in de keuken'', geeft hij toe.

Behalve de burgemeester en wethouder zijn ook raadslid Tacettin Sahin en een bevriend echtpaar aangeschoven. Aan tafel worden er veel vragen gesteld over de Turkse keuken en de gewoonten. Nilgün Dogu, vriendin van de gastvrouw, vertelt over het authentieke Turkse gerecht dolma: ,,Dat is gedroogde uitgeholde aubergine, die voor gebruik weer gekookt wordt en dan gevuld met rijst''. Ook worden de verschillen besproken over de opvoeding van de kinderen van nu en toen zij zelf kind waren. ,,Spelen was er bij ons niet bij. Wij lazen alleen op school en voorlezen kwam in onze cultuur al helemaal niet voor. We moesten vooral rustig zijn'' vertellen zij.

Na het toetje met vijgen en siroop gingen de burgemeester en wethouder op de fiets weer huiswaarts. ,,Wij hebben heerlijk gegeten en zijn veel wijzer geworden over de Turkse gewoontes'', bedanken zij het gastechtpaar. Karadavut knikt: ,,Dit is de bedoeling, gezellig samen zijn en elkaar beter leren kennen''.

  1. Harderwijkse school viert ‘geslaagdendag’ met tweehonderd minifeestjes aan de voordeur
    PREMIUM
    Video

    Harderwijk­se school viert ‘geslaag­den­dag’ met tweehon­derd minifeest­jes aan de voordeur

    Ook al weten de meeste leerlingen allang dat ze hun diploma hebben, toch ging vandaag - op ‘nationale geslaagdendag’ - overal officieel de vlag (met tas) uit. Veel scholen maakten van de gelegenheid gebruik om er toch iets bijzonders van te maken. Zoals het Morgencollege in Harderwijk, waar de mentoren met taart, confetti en cijferlijsten op pad gingen. ,,In plaats van een groot feest, vieren we nu tweehonderd kleine feestjes.’’

Veluwe