Waar de hoofdletter V achter de ruit hangt halen de buren Roelofsen, Haaksema en Van der Burg/Haveman artikelen van huis voor de Voedselbank.
Volledig scherm
Waar de hoofdletter V achter de ruit hangt halen de buren Roelofsen, Haaksema en Van der Burg/Haveman artikelen van huis voor de Voedselbank. © Ruben Schipper

Buurt start eigen ophaaldienst met de V van Voedselbank Harderwijk

Een actie met de V van voedselbank, zo simpel kan het zijn. Bewoners van de Meerkoetmeen in Harderwijk zijn een actie gestart om voedingsartikelen wekelijks bij de buren af te halen. Door de coronacrisis wordt minder eten bij de voedselbank gebracht.

Het is nog even afwachten of het werkt, maar het idee is eenvoudig genoeg. De initiatiefnemers hebben bij alle woningen aan de Meerkoetmeen in de wijk Stadsweiden een A4'tje in de bus gegooid. Op de helft ervan staat een korte uitleg, op de andere helft staat de hoofdletter V. 

Wie iets heeft voor de Voedselbank Harderwijk, kan de V vandaag om 18.00 uur voor het raam plakken en de spullen worden dan tussen 18.00 en 19.00 uur opgehaald. ‘U kunt de betreffende artikelen alvast op die tijd buiten voor de deur zetten of we bellen even aan en blijven uiteraard op gepaste afstand’, meldt de flyer. 

Mandarijnen en kaas

Op het papier staat een lijstje met producten die deze week extra welkom zijn, zoals appels, mandarijnen, luiers en plakken kaas. Ook zijn er artikelen die altijd welkom zijn, zoals groenten en fruit in blik, houdbare zuivel en blikjes vis. 

Het idee voor de inzameling aan huis kwam ineens op, zegt Lidy Haaksema, vanuit de behoefte om iets te doen wat doeltreffend en ook redelijk eenvoudig is. Met haar buren en overburen en in overleg met de Voedselbank Harderwijk werd het idee verder uitgewerkt. 

Aanvoer stagneert

De Voedselbank verzamelt de etenswaren normaliter via supermarkten en bedrijven (overschotten) en via acties waarbij mensen elke week een ander artikel meenemen naar de kerk of naar school. Die aanvoer stagneert nu.  

Er zijn al wel nieuwe mogelijkheden om artikelen bij bepaalde inleveradressen te brengen. ,,Maar sommige mensen gaan in deze tijd liever niet de deur uit’’, zegt Carla Roelofsen. 

Vandaar hun oplossing, de artikelen worden van huis gehaald. Zij brengen het naar de voedselbank. ,,Ons idee is dat het dan wat laagdrempeliger en gemakkelijker wordt om mee te doen.’’ Ook voor henzelf is het goed te organiseren. 

De V bewaren

Ze denken het wel even vol te kunnen houden en laten wekelijks weten welke producten nodig zijn. Vandaar de oproep op de flyer: ‘Wilt u deze V bewaren, zodat we deze niet elke week erbij hoeven te printen?’

,,Als er andere straten zijn die het ook willen doen kunnen ze het idee zo overnemen’’, zegt Haaksema. ,,Dat zou mooi zijn natuurlijk.’’

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Veluwe