Emdenmeen Harderwijk. Hier loste de politie van Harderwijk een paar waarschuwingsschoten toen de verdachte er vandoor wilde gaan en een agent aanreed.
Volledig scherm
Emdenmeen Harderwijk. Hier loste de politie van Harderwijk een paar waarschuwingsschoten toen de verdachte er vandoor wilde gaan en een agent aanreed. © Marco van den Berg

Celstraf voor Apeldoorner die opzettelijk politieagent in Harderwijk aanrijdt

De rechtbank in Zutphen heeft een 23-jarige Apeldoorner die op 23 augustus 2017 in Harderwijk op een agent inreed veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. 

De eis was lager: 90 dagen, waarvan 73 voorwaardelijk plus 80 uur taakstraf. De rechtbank vindt een poging tot zware mishandeling bewezen. Van de poging tot doodslag werd de man vrijgesproken. De rechtbank komt tot een hogere straf omdat de verdachte aan de agent zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen. Met zijn auto raakte hij de politieagent die hem tot stoppen maande. De agent zat op een snorfiets zat en wilde de man aanhouden omdat die mogelijk bij een drugsdeal was betrokken. De politieagent liep een schaafwond op aan zijn knie. Pas toen de agent en een collega waarschuwingsschoten losten, stopte de man zijn auto.

Als strafverzwarende factor neemt de rechtbank mee dat het om een politieman ging en dat de auto als wapen werd gebruikt. De verdediging had vrijspraak bepleit omdat de verdachte de agent die ‘Stop, Politie!’ riep niet gehoord zou hebben. De rechtbank is het daar niet mee eens en stelt dat het raam van de auto openstond en de medepassagier de politie wel gehoord heeft. 

Bij de aanhouding op de Emdenmeen in Harderwijk werden door twee agenten waarschuwingsschoten gelost. De rechtbank legde de verdachte verder een jaar rij-ontzegging op bovenop het half jaar ontzegging die nog op de lat stond.

Veluwe