Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf voor frauderende autohandelaar uit Hierden

Voor belastingfraude is een 56-jarige autohandelaar uit Hierden veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 240 uur.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Willem V. gaf 1,5 jaar lang op dat hij geen btw hoefde af te dragen. Zijn zaken zouden nog niet van de grond zijn gekomen. In werkelijkheid kocht hij op grote schaal auto's uit Duitsland, voornamelijk van het merk Mercedes. Zodra deze op de Nederlandse markt komen, wordt er btw over gerekend. 

Die ontving V., maar hij droeg het nooit af. V. wist dat de belastingaangiftes fout waren. In feite bekostigde de overheid zijn bedrijf, zei een van de rechters twee weken terug al tegen V. 

Zelf zei hij gemakzuchtig gehandeld te hebben. Het geld leende hij uit aan zijn vrouw, zei hij. De overheid zou voor zo'n twee ton benadeeld zijn. Geld dat de Belastingdienst vermoedelijk nog zal terugvorderen.

Tegen de man was een jaar cel geëist.

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe