Volledig scherm
Nu mogen vrachtwagens de Kruisweg niet inrijden maar in de loop van dit jaar is het achterliggende gebied de Enk gesloten voor alle auto's die breder zijn dan 1,90 meter. © Google maps

De Enk bij Hierden verboden terrein voor vrachtwagens én Hummers en andere brede auto's

Het moet afgelopen zijn met vrachtwagens, grote bestelbussen, Hummers en andere brede auto’s op de smalle landweggetjes in een deel van het buitengebied van Hierden. Met nieuwe verbodsborden wordt het voor de politie eenvoudiger om te controleren. 

Voertuigen die, eventueel met hun lading, breder zijn dan 1,90 meter mogen straks niet meer rijden op de Kruisweg, de Boonenweg, de Overkampsweg, de Berkenboomsweg en de Snippendalseweg. De borden worden in de loop van dit jaar geplaatst, tegelijk met het verplaatsen van borden voor de bebouwde kom langs enkele wegen in Hierden. 

Volledig scherm
Het westelijk deel van de Enk tussen Hierden en Harderwijk wordt verboden gebied voor auto's van breder dan 1,90 meter. © Gemeente Harderwijk

Het gaat om het westelijk deel van het gebied De Enk, globaal gelegen tussen de Grevenhofsweg/Brouwersbos en de Grensweg langs de woonwijk Frankrijk. Langs de zuidrand van het gebied kunnen de bredere auto’s wel blijven rijden via de Tweede Parallelweg. 

Erg krap

Het zoneverbod voor auto's die breder zijn dan 1,90 meter wordt ingevoerd omdat de landweggetjes in het gebied met 2,5 tot 3 meter eenvoudigweg te smal zijn. Auto’s kunnen elkaar nauwelijks passeren en sommige bochten zijn erg krap voor vrachtverkeer. 

Volledig scherm
Op de smalle Berkenboomsweg kunnen auto's elkaar nauwelijks passeren. © Google maps

De landweggetjes worden vooral ook veel gebruikt door toeristen en recreanten, lopend en op de fiets of op het paard. 

Gebroken ribben

Belangenvereniging Hierden heeft bij herhaling aangedrongen op maatregelen in het gebied vanwege de verkeersveiligheid. In augustus 2018 raakte Jack Poolen ernstig gewond toen hij van de weg werd gereden door een busje. Het resultaat van de crash: elf gebroken ribben, een scheur in het schouderblad, een gebroken sleutelbeen en een klaplong. Hij heeft nog altijd last van zijn schouder, zegt hij desgevraagd.

De gemeente heeft naar aanleiding van het ongeval en vervolggesprekken uitgebreid onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de snelheid over het algemeen onder de limiet ligt van 60 kilometer per uur en dat er nauwelijks sluipverkeer. Volledige wegafsluitingen zijn niet nodig. Wel zijn bermen verbeterd zodat verkeer elkaar beter kan passeren. 

Met weren van brede auto's komt de gemeente tegemoet aan klachten over vrachtverkeer en grote bestelbussen.

Meer boetes

Moeder Reintje Poolen, bestuurslid van de belangenvereniging, is nog niet heel enthousiast. Verbodsborden voor vrachtauto’s die er nu ook al staan, houden veel chauffeurs volgens haar niet tegen. ,,Ze moeten boetes uitschrijven. Dat helpt.’’

Met de nieuwe borden moet dat eenvoudiger worden. Bovendien geldt het zoneverbod voor meer voertuigen. De huidige borden - die overigens niet bij alle wegen staan - verbieden het inrijden van vrachtverkeer op die plekken; met de nieuwe borden is het gehele gebied verboden terrein voor brede auto's. 

Uitzonderingen

Voor ‘aantoonbaar’ bestemmingsverkeer wordt een uitzondering gemaakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om postorderbedrijven, landbouwverkeer en vrachtverkeer naar de bedrijven. Zij kunnen het gebied alleen inrijden vanaf de Tweede Parallelweg via de Overkampsweg en via de Snippendalseweg.

Veluwe