Volledig scherm
School voor speciaal onderwijs De Lelie in Harderwijk start donderdag 26 oktober met de nieuwbouw aan de Thorbeckelaan. © Impressie Van Wijnen Midden B.V.

De Lelie zegt lekkende daken vaarwel: lang leve de nieuwbouw

Tien jaar heeft hij er voor moeten knokken. Zijn geduld wordt beloond, want directeur Martin Boswijk van De Lelie in Harderwijk, school voor speciaal onderwijs, is morgen getuige van de start van de nieuwbouw aan de Thorbeckelaan. Het basisonderwijs en voortgezet komen er onder één dak, maar wel met twee ingangen. 

In juli volgend jaar hoopt Boswijk afscheid te kunnen nemen van de huidige schoollocaties aan de Fokko Kortlanglaan (basis) en de tijdelijke huisvesting aan het Kruithuis (voortgezet). Met genoegen zegt hij de betonrot, lekkende daken en enkelglas vaarwel.

Het zat niet erg mee met de nieuwbouwplannen die al tien jaar oud zijn. ,,Aanvankelijk zaten we met beide richtingen op één locatie aan de Thorbeckelaan. Daar groeiden we uit ons jasje en ging het basisonderwijs in 2006 naar de Kennedylaan waar in 2014 vertrokken werd naar de Fokko Kortlanglaan. Een onderkomen dat op de nominatie stond gesloopt te worden."

Economische crisis

Plannen werden gesmeed; waren zelfs klaar, maar al weer te klein op het moment dat realisatie mogelijk zou worden. Financieel had de school last van de economische crisis. En ook de discussie over passend onderwijs, dat er vanuit gaat dat zo veel mogelijk kinderen naar het regulier onderwijs moeten, droeg niet bij aan de voortvarendheid van de gewenste nieuwbouw. 

,,Gelukkig is iedereen het inmiddels met elkaar eens dat voor deze doelgroep apart onderwijs moet blijven bestaan. Onze kinderen hebben niet alleen gedragsproblematiek maar zijn zeer moeilijk lerende kinderen. Regulier onderwijs is voor hen niet mogelijk. Wij begeleiden ze via school naar een plek in de maatschappij voor werk en wonen", legt Boswijk de noodzaak van De Lelie uit.

Leerlingenaantallen

De Harderwijkse vestigingen hebben op elke locatie zo'n zestig leerlingen. Ook zijn er nog twee vestigingen in Ermelo en eentje in Nijkerk. Boswijk verwacht dat de leerlingaantallen stabiel blijven of licht groeien. ,,In deze regio zijn veel zorginstellingen en we hebben als school een goede naam opgebouwd."

De nieuwbouw op de locatie Thorbeckelaan, waarvan de ingang aan de Anne Franklaan komt, is op eventuele groei voorbereid. In eerste instantie krijgt het gebouw twee verdiepingen met ieder een eigen ingang, zodat het basisonderwijs en voortgezet fysiek gescheiden blijft. Elke laag krijgt zes lokalen. ,,Bouwtechnisch is het mogelijk om daar in de toekomst nog bij aan te bouwen tot zeven of acht lokalen per verdieping."

Veluwe