Volledig scherm
PREMIUM
Het Witte Huis aan de Oude Haven in Rotterdam, het eerste hoge gebouw in Nederland, staat model voor de woontoren in het toekomstige stadspark van Harderwijk. © ANP

De wolkenkrabber komt tevoorschijn

Voor de bewoners van het Waterfront in Harderwijk en veel anderen komt de woontoren van 30 meter hoog in het nog aan te leggen stadspark pardoes uit de lucht vallen. Maar hoe kon iemand weten dat er wel degelijk aan een wolkenkrabber werd gedacht?

De kaart bij het bestemmingsplan van 2008 is er - ook voor de leek - duidelijk over; voor de woningbouw in nagenoeg het hele Waterfront geldt een maximale bouwhoogte van 12 meter. Zo staat het aangegeven. Wie goed naar de tekening kijkt ziet nog wel drie rondjes met daarin het getal 45. Een ervan is inmiddels bebouwd met het woongebouw De Vuurtoren. Twee rondjes staan nabij de N302. De precieze plannen daarvoor zijn nog niet bekend, maar het idee is dat hier enkele los van elkaar staande hoge woongebouwen kunnen komen. Ook van maximaal 45 meter.  

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Veluwe