Scene uit de documentaire Het doet zo zeer, waarin Heleen van Royen haar moeder volgt.
Volledig scherm
Scene uit de documentaire Het doet zo zeer, waarin Heleen van Royen haar moeder volgt. © Heleen van Royen

Dementieweek drukt Harderwijk op de feiten: een op de vijf krijgt de ziekte

Aandacht vragen voor de ziekte en een vliegwiel zijn voor de net opgerichte werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk. Dat is het doel van de conferentieweek over dementie die eind september in heel Harderwijk zichtbaar moet zijn. Initiatiefnemer is Jack van Zundert, ex-raadslid (Harderwijk Anders) en medewerker van de bibliotheek. 

Is er al niet genoeg aandacht voor dementie dan? 

,,Er is inderdaad veel oog voor de ziekte, maar dat is vaak vanaf het moment dat de diagnose is gesteld en veel minder voor de periode daarvoor. Bovendien is de maatschappij nog veel te weinig op ingericht op dementie. Terwijl het wel een ziekte is die een op de vijf overkomt. De vergrijzing neemt toe, maar tegelijk vragen we meer zelfredzaamheid. Van een zeer kwetsbare groep. Met andere woorden: 80 procent profiteert ervan dat we ouder worden, terwijl 20 procent een hoge rekening betaalt." 

Waarom doe jij dit? Ken je zelf mensen met dementie?  

,,Wie niet? Maar ik kom ze vooral ook tegen tijdens mijn werk.  Als bibliotheek geven wij veel cursussen die met zelfredzaamheid te maken hebben. Op gebied van computers en taalvaardigheid bijvoorbeeld. Sinds kort zijn wij ook een tussenstation voor zorgvragen. Ik zie dat 'frisse ouderen' al worstelen met dat soort dingen. Kun je nagaan hoe dat is als je begint te dementeren. Ik werd me er steeds bewuster van dat er iets moest gebeuren om het onderwerp op de kaart te zetten. Maar niet alleen. Ik wil absoluut niet dat dit overkomt als de Jack van Zundertshow."

Oké, wie doen er allemaal mee dan en wat gaan die in de week van 21 tot 28 september doen? 

,,We openen zaterdag in de bibliotheek met een foto-expo over situaties met demente mensen in de zorg.  Die gaan we daarna opsplitsen en in verschillende kerken plaatsen. We proberen de Harderwijker predikanten ook zover te krijgen dat ze tijdens de dienst aandacht aan dementie geven. In de week daarna brengt het Filmhuis de film Garden of Live, gaan Zorg Dat en Cultuurkust muziek maken met de doelgroep in verzorgingshuizen en geeft Mark Haayema - schrijver van een kinderboek over dementie - een voorstelling in het Theater Harderwijk. Het zou fijn zijn als alle basisscholen hun eerste twee klassen sturen. Verder is er natuurlijk een rol voor het Alzheimercafé en adviesbureau TOP voor Dementie uit Nunspeet. Vrijdag sluiten we af met een vraaggesprek met Heleen van Royen. Zij bracht vorig jaar de documentaire Het doet zo zeer  over de beginnende dementie van haar moeder. Binnenkort is ons hele programma te zien op de Facebookpagina Conferentieweek over dementie."

  1. Harderwijkse school viert ‘geslaagdendag’ met tweehonderd minifeestjes aan de voordeur
    PREMIUM
    Video

    Harderwijk­se school viert ‘geslaag­den­dag’ met tweehon­derd minifeest­jes aan de voordeur

    Ook al weten de meeste leerlingen allang dat ze hun diploma hebben, toch ging vandaag - op ‘nationale geslaagdendag’ - overal officieel de vlag (met tas) uit. Veel scholen maakten van de gelegenheid gebruik om er toch iets bijzonders van te maken. Zoals het Morgencollege in Harderwijk, waar de mentoren met taart, confetti en cijferlijsten op pad gingen. ,,In plaats van een groot feest, vieren we nu tweehonderd kleine feestjes.’’

Veluwe