Volledig scherm
© stock.xchng

Dierenweide Harderwijk gesloten voor publiek

HARDERWIJK - Kinderboerderij de Dierenweide in Harderwijk is voorlopig gesloten voor publiek, naar aanleiding van de genomen maatregelen tegen de besmettelijke vogelgriepvariant H5N8.

De sluiting van de Dierenweide heeft een aantal gevolgen. Het doorgaan van de kerstmarkt op 14 december is in gevaar. Daarnaast kunnen leerlingen van De Lelie er momenteel geen stage meer lopen. Veel kluswerkzaamheden liggen tot nader order stil en bovenal is er geen publiek meer welkom. "Met mooi weer zijn er altijd wel mensen, ook in de winter", zegt voorzitter Bianca Petersen.

Maatregelen
Vanwege de vogelgriep zijn er vanuit het rijk een aantal maatregelen opgesteld. Eén daarvan is dat kinderboerderijen ervoor moeten zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels. Kinderen, bezoekers en jeugdverzorgers mogen daarom niet meer op het terrein van de Dierenweide in Harderwijk komen. Petersen: "Maar ik wil wel benadrukken dat het enkel om maatregelen gaat. Onze dieren hebben geen vogelgriep."

De kippen en eenden lopen, als gevolg van de ophok- en afschermplicht, niet meer buiten en de volières zijn aan de bovenkant afgeschermd. "Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. We hopen dat het virus niet overwaait naar Harderwijk en dat wij niet getroffen worden. Ook hopen we dat we de ophok- en afschermmaatregelen weer snel kunnen opheffen."

Ophokken
Ook bij Zorgboerderij MMM in Zeewolde zijn de kippen opgehokt. "Alle kippen zijn nu opgehokt, daar kan geen publiek meer bij komen. De andere dieren zijn wel gewoon toegankelijk", zegt Annemarie van Gemeren. Datzelfde geldt in Ermelo, bij Boerderij Pret.

In Ermelo en Zeewolde zijn de boerderijen dus nog wel geopend, maar in Harderwijk niet. "Dat heeft te maken met de afstand tussen de kippenrennen en het publiek. Wij kunnen niet aan de eisen voldoen en hebben daarom besloten alles dicht te doen", legt Petersen uit.

Het is op dit moment nog niet bekend hoe lang de maatregelen gelden en tot wanneer de kinderboerderij in Harderwijk gesloten moet blijven.

Veluwe