Dim van Rhee is benoemd tot ereburger van Harderwijk.
Volledig scherm
Dim van Rhee is benoemd tot ereburger van Harderwijk. © Henk Merjenburgh

Dim van Rhee ontroerd bij benoeming ereburger van Harderwijk

Dim van Rhee is benoemd tot ereburger van Harderwijk. De duizendpoot die actief was en is in tal van organisaties en aan de basis stond en staat van allerlei activiteiten en vieringen kreeg donderdagavond de erepenning opgespeld. 

,,Dit is de grootste eer die mij ten deel kan vallen’’, zei hij zichtbaar geroerd door de gebeurtenis, waar hij tot zijn eigen verbazing ‘vol in was gegaan'. Hij was naar een bijeenkomst in het stadhuis gelokt en hoorde pas kort voor de vergadering van de gemeenteraad waarin burgemeester Harm-Jan van Schaik hem toesprak wat er zou gaan gebeuren. 

,,Ik heb zelf al eerder mensen voorgedragen, maar dat ik zelf deze eer zou krijgen had ik nooit verwacht’’, aldus Van Rhee.

Serie functies

In 2001 was hij al benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2007 uitgeroepen tot Harderwijker van het jaar, maar sindsdien was hij alleen maar actiever geworden, zei Van Schaik. Hij somde een hele serie functies op, waaronder voorzitter van de Patiënten Advies Raad van het ziekenhuis St Jansdal,  secretaris en vicevoorzitter van de Stichting Podiumspektakel, secretaris van het Platform Historisch Harderwijk, voorzitter van de Stichting Viering Bevrijdingsdag Harderwijk, voorzitter Harderwijk op IJs en initiatiefnemer en voorzitter Comité Belgenkamp. Van 1985 tot 2001 Van Rhee raadslid en fractievoorzitter van D66/Progressief Harderwijk.

Hij heeft zich bovendien altijd beijverd voor herdenken en gedenken van historische gebeurtenissen. Van Rhee zei het meest trots te zijn op het kunstwerk van het vliegtuig in het water van het Wolderwijd bij het ijsbaanterrein. ,,Het is een monument voor de geallieerde vliegtuigbemanningen die hun leven hebben gelaten om ons te bevrijden.’’

In het verlengde daarvan zet hij zich nu in voor het herdenken en vooral ook vieren van 75 jaar bevrijding.

  1. Bezoekuurtje verpleeghuis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’
    PREMIUM

    Bezoekuur­tje verpleeg­huis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’

    Mooi, bijzonder en emotioneel. Zo noemt Magda Olofsen het weerzien met haar vader Gerrit van Panhuis (84) in verpleeghuis Boerhaavehof in Harderwijk. Zij is een van de gelukkigen die ‘profiteert’ van een eerste summiere versoepeling van de maatregelen van Zorggroep Noordwest Veluwe, waarbij bewoners een uurtje per week een dierbare in levende lijve mogen ontmoeten.

Veluwe