Volledig scherm

Diva Mizusi is de mooiste

HARDERWIJK - John van Kooten uit Harderwijk is gekozen tot Miss Travestie Holland 2010. Een titel die hij overigens te danken heeft aan zijn alter-ego Mizusi.

Het is ruim een jaar geleden dat John begon met de creatie van zijn tweede ik. Mizusi dus, die zich vervolgens inschreef op de wedstrijd van www.misstravestieholland.nl , waar sitebezoekers de afgelopen weken hun stem konden uitbrengen op een van de kandidaten. Dat Mizusi tot mooiste travestiet van Nederland is gekozen, daar is John maar wat trots op. De prijzen voor mooiste travestiet en mooiste showqueen worden zondag uitgereikt in Club Entrance in Apeldoorn. John van Kooten vond het als kind al spannend om zich zo nu en dan als vrouw te verkleden. "Ik heb toen ik een jaar of acht, negen was wel eens meegedaan aan een playbackshow. Waar ik verkleed was als zangeres", herinnert hij zich "Maar daarna is dat wat verwaterd." Maar toen John vorig jaar een travestie-optreden van ZsaZsa uit Apeldoorn meemaakte, besloot hij deze kant bij zichzelf opnieuw te ontdekken. Samen met een goede vriendin creëerde hij Miszusi. "De naam? Dat kwam eigenlijk zo. Die vriendin zei ze dat me nu eigenlijk als 'mijn zusje' zag. Mijn man zei toen 'mizusi'. Eigenlijk is dat plat voor 'mijn zusje'. Zo is de naam ontstaan. De transformatie van John tot Mizusi neemt ongeveer een uur in beslag. "Ik heb daar al aardig handigheid in gekregen", zegt de Harderwijker. "Mede dankzij die vriendin van mij weet ik nu welke goede make-up ik moet gebruiken. In het begin was ik wel langer bezig, maar nu ben ik in drie kwartier tot een uur klaar." Mizusi beleefde haar eerste uren vorig jaar op de kermis in Tilburg. "Daar werd erg positief op haar gereageerd", zegt John, waarmee Mizusi gelegenheid kreeg verder te groeien. Ze gaat nu al met enige regelmaat in op uitnodigingen. "Als ze Mizusi boeken. Dan treed ik op met zingen, dansen, of met playbacken", zegt John. Daarnaast is zijn vrouwelijke alter-ego achter de bar te vinden in de Dutch Dragshow Bar Lellebel in Amsterdam. Thuis in Harderwijk stappen als Mizusi? "Nee, dat doe ik nog niet zegt John. Ik ga wel eens als Mizusi hier weg naar bijvoorbeeld Apeldoorn of zo. Maar in de toekomst zou ik o0k wel hier in Harderwijk willen uitgaan." John van Kooten denkt dat travestie in Harderwijk nog een behoorlijk taboe is, hoewel hij zelf aardig wat mensen kent die heel positief op Mizusi reageren. Zoals op zijn werk, John runt een eigen uitzendbureau waar hij bemiddelt voor nachtportiers. En zijn gezin is net zo enthousiast. "Ik heb een man en twee kinderen en die vinden het helemaal te gek", zegt de Harderwijker. "Als ik Mizusi ga worden, komt de oudste van de twee me al gelijk helpen." En nu is Mizusi de mooiste travestiet van Nederland. Leuk? "Ja", zegt John, "leuk. Maar vooral toch ook een eer dat ik nu ben gekozen, terwijl ik nog zo kort hiermee bezig ben." foto Ruben Schipper/Eigen foto

Volledig scherm
  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe