Volledig scherm
Dolfinarium-directeur Bert van de Hoef (rechts), samen met manager Ferry Kouer (voor) en voorlichter Taco Rietveld.

Dolfinarium: Lekker laten gaan, die dierenactivisten

HARDERWIJK - Dat vorig jaar minder mensen de dolfijnen en zeeleeuwen bezochten is voor de directie van het Dolfinarium geen enkele reden om in paniek te raken. ,,Onze cijfers zijn stabiel.''

Na een moeizaam jaar met tegenvallende bezoekersaantallen, opent het Dolfinarium in Harderwijk komende zaterdag de deuren voor een nieuw seizoen. De grote vraag is of deze neerwaartse trend kan worden doorbroken. ,,Wat een onzin", schamperen directeur Bert van de Hoef en manager Ferry Kouer. ,,Er is geen enkele reden om zo dramatisch te doen."

Maar in 2016 trok het Dolfinarium bijna tien procent minder bezoekers dan het jaar daarvoor. Is dat dan niet zorgwekkend?
Van de Hoef: ,,We hoeven daar niet al te paniekerig over te doen. Onze bezoekersaantallen schommelen altijd. Dat is niet nieuw. En als je de cijfers van de laatste jaren bekijkt, dan zie je dat die gewoon stabiel zijn. Bovendien zitten we nog altijd ruim boven de half miljoen bezoekers per jaar. Dan zit het met je populariteit gewoon goed."

Maar hoe verklaren jullie die forse terugval in 2016?
Kouer: ,,De concurrentie in onze branche is enorm. Vorig jaar werd Wildlands Adventure Zoo Emmen geopend, en daar hebben wij natuurlijk gewoon last van. Mensen kunnen hun geld immers maar een keer uitgeven. En komend voorjaar opent Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn nieuwe reuzenpandaverblijf. Dat trekt vast ook een hoop bekijks. Als dieren- of attractiepark moet je de aandacht blijven trekken van het publiek. Je moet blijven knokken voor je positie."

Het heeft dus niets te maken met het toenemende verzet tegen het houden van dieren in gevangenschap?
Kouer: ,,Sommige media doen alsof de meerderheid van de Nederlanders tegen ons is. Maar in werkelijkheid gaat het slechts om een zeer beperkt clubje activisten dat de aandacht trekt door een hoop kabaal te maken." Van de Hoef: ,,Wij maken ons ook helemaal niet druk om die dierenactivisten. Lekker laten gaan, die mensen. Het gaat toch om een te verwaarlozen minderheid."

Er gaat dus geen streep door de dierenvoorstellingen?
Van de Hoef: ,,Zolang onze bezoekers nog steeds van de voorstellingen genieten, zien wij daar geen reden toe. En uit enquêtes blijkt dat de shows nog altijd het hoogst worden gewaardeerd door de gast."

Toch gooit het Dolfinarium wel het roer om. Binnenkort wordt immers gestart met de bouw van een waterpark.
Van de Hoef: ,,Dat klopt. Uiterlijk 1 juli hopen we de eerste waterattracties te kunnen openen. Of we dat gaan halen, is nog even de vraag. Maar wat wel vast staat, is dat komende zomer de eerste fase van het waterpark wordt onthuld. Het is overigens niet zo dat het roer om gaat. Het Dolfinarium gaat juist terug naar zijn roots. In het verleden kwamen veel bezoekers deze kant op vanwege het strand en de bijbehorende waterglijbaan. Dat brengen we nu dus terug, alleen dan op een wat grotere schaal."

Het waterpark wordt dus in meerdere fases gerealiseerd?
Van de Hoef: ,,Het moet het grootste waterpark van Nederland worden. De eerste fase is gericht op kinderen tot tien jaar. Daarna gaan we aan de slag met de wat meer spectaculaire attracties die vooral bedoeld zijn voor een wat ouder publiek. Ook wordt er nog een gedeelte gerealiseerd voor de allerkleinsten."

Veluwe