Volledig scherm
© ANP

Drinkwater blijft vuil in AZC Harderwijk: geen asielzoekers

HARDERWIJK - Het nieuwe asielzoekerscentrum in Harderwijk is nagenoeg klaar, maar er zullen voorlopig nog geen bewoners komen vanwege het vervuilde drinkwater.

Het probleem speelt al een paar weken, maar het lukt niet om de leiding schoon te krijgen, laat de gemeente weten. ,,Door te weinig doorstroming en stilstand van het water in de leidingen is het drinkwater op het azc-terrein vervuild. Het COA doet er alles aan om dit te verhelpen door de waterleidingen extra te spoelen.'' Regelmatig worden er monsters afgenomen om te toetsen of de kwaliteit van het drinkwater inmiddels voldoet aan de wettelijke norm. ,,Tot op heden is dat nog niet het geval,'' aldus Harderwijk.

Afgelopen week heeft het COA met alle betrokken partijen bij elkaar gezeten om te kijken waar de oorzaak van de vervuiling zou kunnen liggen en welke maatregelen er genomen kunnen worden. ,,Het probleem is alleen te verhelpen door de leidingen te blijven spoelen. Zodra de kwaliteit van het drinkwater in orde is, arriveren de eerste bewoners van het azc,'' aldus de gemeente.

Veluwe