Volledig scherm
Het echtpaar Lida Posthumus en Maarten Groeneveld opent zaterdag hun meubelwinkel aan de papiermakerstraat in Putten. De meubelen worden in India gemaakt. foto Ruben Schipper

Echtpaar verkoopt meubels uit India

PUTTEN - Ze hebben ervaring in de meubelbranche, met de werkwijze in India en hebben er zin in. Het echtpaar Lida Posthumus en Maarten Groeneveld hebben een nieuwe bron aangeboord. Een winkelloods en webwinkel, samengevoegd in een oude smederij aan de Papiermakerstraat in Putten, genaamd quip&Co.

,,Het overgrote deel van de meubels wordt in India gemaakt. Van de kleinere accessoires komt een deel uit Nederland. En hier staat de inhoud van de eerste container, dus laat de klanten maar komen'', wijst Posthumus om zich heen. Helemaal nieuw is de branche niet voor het stel. Groeneveld heeft jaren ervaring op gedaan bij IKEA en zijn vrouw is onlangs aan een deeltijdstudie binnenhuisarchitectuur begonnen. ,,Wij keken al jaren of we niet voor iets voor ons zelf konden beginnen. Dat proces is versneld toen ik overgeplaatst werd naar een andere vestiging. Ik had het daar niet naar mijn zin en toen hebben we samen besloten het roer om te gooien'', vertelt Groeneveld. Posthumus heeft een jaar in India gewoond. ,,En elke keer als ik naar Nederland ging nam ik klein spul mee, spullen die in de koffer paste. Hier verkocht ik die dan, bijvoorbeeld tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag. Ik concludeerde daaruit dat er belangstelling voor was'', vertelt Posthumus. Het stel realiseert zich dat het in deze tijd zeker een waagstuk is; ,,We hebben ook nog twee zoontjes, en die moeten ook verzorgd worden natuurlijk. Uit de namen van de jongens Qiunn en Pepijn is trouwens de naam van de onderneming samengesteld''.

Ze laten zich inspireren door dingen die ze zien. ,,Als we iets moois zien, zoals die kast, maken we er een tekening van en wordt vervolgens de opdracht gegeven aan de fabrikant in India'', wijst ze op een Franse postkast. Het stel is wel in India gaan kijken of de fabriek, waar de spullen gemaakt worden, mensvriendelijk is. ,,Daar constateerde we dat de arbeidsomstandigheden naar de maatstaven van het land goed zijn en er geen kinderen aan het werk zijn. Dat was wel een criterium voor ons''.

Het stel wil niet alleen vanuit hun winkelloods werken. ,,We denken dat alleen rechtstreekse verkoop in dit deel van het land toch te weinig zal zijn. Daarom hebben we gekozen om het internet erbij te doen'', legt Posthumus uit. Samen hebben ze in de Bijlmer in Amsterdam gewoond en ervaren dat in grote steden veel meer belangstelling is voor interieur. ,,Daar is men toch meer op binnen gericht dan hier in de groenere gebieden'', probeert zij te verklaren.

Zaterdag is het zover, dan gaan de deuren voor het publiek open. De 40 ft container is na een reis van drie maanden aangekomen aan de Papiermakerstraat en de inhoud is uitgepakt. Het assortiment heeft een grote diversiteit en elk stuk is met de hand gemaakt. ,,Dat is super, maar heeft als kleine kanttekening dat het soms toch net anders is dan wij bedoeld hadden. Maar ook dat heeft charme'', stelt Groeneveld.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Veluwe