Zorggroep Noordwest Veluwe heeft een deel van De Dillenburg beschikbaar en ingericht  voor de opvang van patiënten van ziekenhuis St Jansdal. Een ander deel van de kamers wordt nog in gereedheid gebracht.
Volledig scherm
Zorggroep Noordwest Veluwe heeft een deel van De Dillenburg beschikbaar en ingericht voor de opvang van patiënten van ziekenhuis St Jansdal. Een ander deel van de kamers wordt nog in gereedheid gebracht. © Ruben Schipper Fotografie

Eerste coronapatiënten ziekenhuis St Jansdal naar revalidatiecentrum Klimop

Vijf coronapatiënten van ziekenhuis St Jansdal hebben een plek gekregen op een verdieping van revalidatiecentrum Klimop van Zorggroep Noordwest Veluwe.

Het zijn coronapatiënten die geen intensieve zorg meer nodig hebben, daarom wil ziekenhuis St Jansdal het liefst dat ze geen ziekenhuisbed meer in gebruik nemen. Zorggroep Noordwest Veluwe heeft op verzoek van het ziekenhuis twee noodhospitalen ingericht, een kleine met 20 kamers bij Klimop in Harderwijk en een grotere in het leegstaande bejaardenhuis De Dillenburg in Ermelo. 

,,Een deel van de kamers in De Dillenburg is klaar, maar er zijn daar nog geen patiënten naartoe gebracht,’’ meldt manager Ard Kleijer, die tevens corona-coördinator is bij de Zorggroep Noordwest Veluwe. Twintig personeelsleden heeft de zorggroep inmiddels geworven voor de verzorging van de nieuwe patiëntengroep, maar de zoektocht naar personeel gaat nog door.

Mantelzorger valt weg

 Zorggroep Noordwest Veluwe heeft van de Veluwse huisartsencoöperatie Medicamus een verzoek gekregen of de zorggroep ook een noodopvang voor niet-coronapatiënten wil realiseren in De Dillenburg. Kleijer: ,,Het gaat om mensen die niet meer thuis kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat de mantelzorger is weggevallen. Ik denk dat we aan die vraag wel tegemoet kunnen komen.’’

Revalidatie kan doorgaan

De revalidatie van ouderen bij Klimop gaat gewoon op de oude voet voort. Revaliderende ouderen hoeven niet bang te zijn voor coronabesmetting doordat er nu vijf coronapatiënten zijn ondergebracht in Klimop. Manager Kleijer: ,,De coronapatiënten liggen op een geïsoleerde verdieping. We proberen zoveel mogelijk te regelen dat verplegend personeel niet op beide afdelingen hoeft te werken, maar gescheiden blijft.’’

De vraag naar revalidatieplekken is wel afgenomen, aldus de manager. Dat komt omdat ziekenhuis St Jansdal minder reguliere operaties uitvoert, maar zich concentreert op coronapatiënten.

Sonnevanck

Ook bij verpleeghuis Sonnevanck in Harderwijk zijn enkele bewoners besmet met het coronavirus. De Zorggroep overweegt voor deze mensen een geïsoleerde afdeling in te richten.

Veluwe