Volledig scherm
Staatssecretaris Henk Bleker (l) gaf in 2011 toestemming om orka Morgan te verhuizen van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque op het Spaase eiland Tenerife. © Ruben Schipper

Einde aan langslepende twist: Dolfinarium mocht Nederlandse orka Morgan verhuizen naar Tenerife

De verhuizing van orka Morgan van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque op Tenerife was niet in strijd met gemaakte afspraken. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft dus juist gehandeld toen hij in 2011 toestemming gaf om het dier over te brengen naar Spanje. Dat heeft de Raad van State (RvS) vandaag bepaald. 

De Free Morgan Foundation wilde dat het zogeheten EG-certificaat, waarin de toestemming voor de verhuizing was geregeld, nietig werd verklaard. De actiegroep claimt dat de orka onder valse voorwendselen naar Tenerife is verplaatst. Het dier is vorig jaar september bevallen van een kalf. Volgens de Free Morgan Foundation is dat in strijd met de afspraken. De orka zou namelijk alleen worden gebruikt onderzoek en educatie. 

De Raad van State gaat hier niet in mee. Volgens de hoogste rechter sluit het één het ander niet uit. De toestemming voor onderzoek en onderwijs staat er niet aan in de weg dat orka later drachtig raakt, aldus de RvS. Ook het feit dat Morgan door het Spaanse dierenpark wordt ingezet voor commerciële doeleinden, is niet strijdig met gemaakte afspraken. Het dier kan prima meedoen aan voorstellingen en tegelijkertijd worden gebruikt voor onderzoek en educatie, aldus de rechter. 

Schijnwerpers

Orka Morgan staat sinds 2010 in de schijnwerpers, nadat het dier in verzwakte toestand vanuit de Waddenzee werd overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk. Een jaar later werd de beslissing genomen om het dier niet terug te zetten in zee, maar te verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. 

Hoe zat het ook alweer?

- Een jonge vrouwtjesorka raakt op 23 juni 2010 in de problemen in de Waddenzee. Hoe het dier daar terecht is gekomen is - en blijft - een raadsel. Medewerkers van het Dolfinarium rukken uit om het 3,5 meter lange dier te redden. Sterk vermagerd en ernstig verzwakt wordt de orka, die later wordt omgedoopt tot Morgan, uit het water gehaald en overgebracht naar een opvangcentrum in Harderwijk.

- Tegen alle verwachtingen in herstelt Morgan volledig, waardoor een nieuw vraagstuk zich aandient. Wat moet er gebeuren met de jonge orka? Kan ze weer worden vrijgelaten of moet Morgan de rest van haar dagen slijten in een zeedierenpark? Het Dolfinarium zet een onderzoeksteam aan het werk dat zich over dit vraagstuk buigt. De conclusie luidt dat Morgan niet kan worden uitgezet; dat wordt het dier fataal. 

- Morgan kan niet in Harderwijk blijven. Het Dolfinarium beschikt namelijk over de faciliteiten die nodig zijn voor het houden van een orka. Daarom wordt besloten het dier te verhuizen naar Loro Parque, waar Morgan tussen haar soortgenoten kan leven. Dat schiet diverse dierenrechtenclubs in het verkeerde keelgat. Zij verenigen zich in de Orka Coalitie en eisen dat Morgan wordt vrijgelaten. Een juridische strijd barst los.

- In oktober 2011 geeft Henk Bleker, de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, toestemming om Morgan te verhuizen naar Loro Parque. De Orka Coalitie vecht dit besluit tevergeefs aan. Eind november stelt de rechter het ministerie in het gelijk waarmee de weg definitief vrij is voor het vertrek van Morgan. Enkele weken later wordt de orka op het vliegtuig naar Spanje gezet. 

- Inmiddels is het ruim 7,5 jaar geleden dat Morgan naar Loro Parque verhuisde. Eind 2012 ontdekten verzorgers dat de orka doof is. Afgelopen september is de ‘Nederlandse’ orka bevallen van een kalf. 

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Veluwe