Volledig scherm
Het mag dit jaar vanaf 1 juni tot en met 30 september. De Jumbo in de wijk Stadsweiden springt daar direct op in. © Teake Dijkstra

Eindelijk, het mag in Harderwijk, de supermarkt is elke zondag open de komende maanden

Jumbo in Harderwijk laat er geen gras over groeien. De supermarkten zijn straks elke zondag open.

Nu de gemeenteraad van Harderwijk heeft besloten dat de winkels in juni, juli, augustus en september elke zondag open mogen zijn heeft Jumbo met grote spandoeken meteen duidelijk gemaakt dat dat ook gaat gebeuren. 

De winkelverordening is eenmalig aangepast, vooruitlopend op de meer definitieve invoering van de koopzondag. De tijdelijke regeling maakt het mogelijk voor alle winkeliers om de deuren gedurende de vier zomermaanden te openen. 

Acht

De ondernemers in de binnenstad mikken vooralsnog op acht zondagen op rij in de maanden juli en augustus. Maar het is dus wel mogelijk op meer zondagen open te zijn. Naar verwachting zullen meer supermarkten en mogelijk ook bijvoorbeeld bouwmarkten en tuincentra daar gebruik van maken.

In het coalitieakkoord zijn Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA inmiddels overeengekomen dat er jaarlijks 26 koopzondagen zijn. Het gaat dan om een zondag per maand, een aantal zondagen achter elkaar in de zomermaanden en in december en vijf zondagen tijdens evenementen. Supermarkten, bouwmarkten en tuincentra zijn genoemd als branches die gedurende het gehele jaar op zondag de deuren mogen openen. Met name de Jumbo-ondernemers in Harderwijk hadden daar op aangedrongen.

In alle gevallen mogen de winkels alleen geopend zijn tussen 12.00 en 18.00 uur. 

Jumbo geeft dat ook aan op de spandoeken. 

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe