Volledig scherm
In het voormalige pand van elektronicawinkel Michel Hop, zit nu kapster Cynthia Hamstra-Horst. "Uit eigen financiële middelen starten was wel een voorwaarde voor mij."

Eindelijk weer een kapsalon in Hierden

HIERDEN - Aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden is afgelopen week een kapsalon geopend. Dat is op zich niet zo bijzonder, wel bijzonder is het feit dat er sinds jaar en dag geen 'echte' kapperszaak in het dorp is geweest. Cynthia Hamstra- Horst (35) zag gat in deze markt en heeft haar droom, 'Village Hair', waargemaakt.

"Ik ben nu ruim een week aan het werk en ik ben verbaasd over de belangstelling en klandizie die ik al gehad heb. Er is kennelijk wel behoefte aan'', lacht Cynthia. Zij maakt gelijk duidelijk dat zij niet de enige kapsalon in Hierden is maar wel de enige salon in een winkelsetting. Zij is in 1998 gestart met haar kappersopleiding en in het begin van haar loopbaan heeft zij de nodige ervaring in verschillende kapsalons opgedaan. "Ik heb jarenlang leerling kapsters opgeleid en als bedrijfsleider gewerkt. Toen ik een paar jaar ambulant kapster was, merkte ik dat ik een zaak mistte. En vooral het opleiden van jonge mensen. Hoe mooi is het niet het vak door te geven", vertelt zij verder.

Juist omdat zij heel goed wist hoe de kapperswereld draait, hoe moordend de concurrentie is en hoe moeilijk het is om op te boksen tegen thuiskappers, heeft ze zich eerst terdege voorbereid voordat zij twee jaar geleden aan het traject begon. ,,Toen deed de gelegenheid zich ineens voor en kon ik uit eigen financiële middelen starten, dat laatste was wel een voorwaarde voor mij", gaat ze verder.

Maar de kapster kijkt verder; "In 2017 wil ik een aanvraag indienen om een erkend leerbedrijf te worden en dan is het plaatje voor mij compleet." Cynthia heeft ook een duidelijke mening over de leerweg van een kapster. Voor haar is vier dagen werken en één dag naar school de manier om het in de vingers te krijgen. "Als hier een jonge scholier van de kappersschool is en ik kan haar helemaal vanaf nul gaan vormen, dan krijgt zij automatisch veel meer affiniteit met het vak dan wanneer ze één dag per week komt stagelopen", vindt zij.

Daarbij geeft ze aan ook veel van de scholieren te kunnen leren. Het kappersvak wordt steeds breder, werd er vroeger voornamelijk functioneel gekapt, tegenwoordig is er evenveel vraag naar styling en verschillende behandelingen. "Ik hoop in ieder geval heel veel te knippen, snijden en kleuren en de Hierdenaren hoeven niet meer per se naar Harderwijk", aldus de kapster.

Veluwe