Volledig scherm
Ter illustratie: Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) deelt fruit uit op een basisschool als startsein voor de campagne van het EU-schoolfruit- en groenteprogramma. © ANP

Elke week fruit en groente op scholen in Harderwijk

Harderwijk koopt voor 46.000 euro fruit en groente om wekelijks uit te delen aan ruim 5000 leerlingen op 22 basisscholen. 

Met twee keer per week een appel, een peer, wortel of ander fruit en groente wil de gemeente een gezonde leefstijl bevorderen. In het coalitieakkoord na de raadsverkiezingen van vorig jaar was hier op initiatief van het CDA 50.000 euro voor uitgetrokken. 

Omdat nagenoeg alle basisscholen mee willen doen aan het schoolfruitprogramma kan met dit budget voor zestien weken fruit worden gekocht en verdeeld. De gemeente sluit hiermee aan bij een Europese regeling voor schoolfruit waar ongeveer de helft van de basisscholen in Harderwijk al aan meedoet. Ook de andere scholen schrijven zich daar nu voor in. In de EU-regeling krijgen scholen twintig weken schoolfruit. 

Lokale bedrijven

Het fruit en de groente wordt ingekocht bij lokale bedrijven. In Harderwijk zijn dat Van de Mheen Foodservices en Smink AGF.   

Als onderdeel van het schoolfruitprogramma gaan de scholen ook meedoen aan activiteiten en lessen van Jongeren Op Gezond Gewicht rond gezonde voeding. 

Veluwe