Volledig scherm
© Ruben Schipper

Extra vervuiling op 130-wegen ongedaan gemaakt door betere luchtkwaliteit

HARDERWIJK - De verhoging van de maximum snelheid naar 130 kilometer per uur op de A28 over de Veluwe heeft niet geleid tot grote problemen met de kwaliteit van de lucht. Dat meldt het RIVM woensdag. Belangrijkste conclusie rondom de metingen langs de snelwegen: de extra vervuiling door de snelheidsverhoging valt weg tegen de verbeterde luchtkwaliteit.

In Harderwijk en andere gemeenten aan de A28 wordt flink gemopperd op de verhoging van de maximum snelheid. De gemeenten, verzameld in Regio Noord-Veluwe (RNV), drongen eerder dit jaar bij verkeersminister Melanie Schultz van Haegen aan op een snelheidsverlaging. Een van de argumenten daarvoor is de verhoging van fijn stof langs de rijksweg. Vorig jaar waarschuwden onderzoekers van RIVM en TNO namelijk dat de Europese norm voor luchtkwaliteit zou worden overschreden. En dat klopt dus niet.

De hoop voor omwonenden van de A28 in Harderwijk om tóch de snelheid naar beneden te krijgen is gevestigd op de mogelijke overschrijding van de geluidsnormen. Sinds juli worden op enkele plekken langs de A28 bij Harderwijk geluidsmetingen verricht. De resultaten daarvan komen pas volgend jaar op zijn vroegst.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) brengt de luchtvervuilende stoffen stikstofdioxide en fijn stof waaraan de bevolking wordt blootgesteld in beeld sinds 2015. Toen werd Nederland verplicht om aan de Europese normen te voldoen.

Bekijk ook de interactieve kaart van de Provincie Gelderland. Hierin is naast de concentratie fijn stof in de lucht ook de hoeveelheid stikstofdioxide en roet per buurt in kaart gebracht.

Veluwe