Volledig scherm
Bij vaststelling van de begroting van de gemeente Harderwijk is onder andere 50.000 euro toegezegd aan de Botterstichting voor het onderhoud van het varend historisch erfgoed, waaronder de HK4. © Ruben Schipper

Extraatjes in begroting Harderwijk voor scholen, botters, bestrating en verhuishulp

Een likje gele - verboden hier te parkeren - verf op de stoeprand, een lesje kind naar school brengen voor ouders, of een hek langs het speelplein; basisscholen in Harderwijk  kunnen de komende vier jaar maximaal 1000 euro per jaar van de gemeente krijgen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. 

De begroting van de gemeente Harderwijk voor de jaren 2020-2023 ziet er vooralsnog goed uit. De gemeenteraad kan door met het ingezette beleid en bij de vaststelling van de begroting werden daar nog een paar ‘cadeautjes’ aan toegevoegd. 

Zo wordt op voorstel van de VVD in jaarlijks 15.000 euro opzijgezet, waar basisscholen gebruik van kunnen maken voor snelle verbeteringen van de verkeersveiligheid. De opzet is dat de school zelf de regie heeft over het beschikbare bedrag (maximaal 1000 euro per jaar), op een laagdrempelige manier. ,,Scholen weten zelf het beste wat er speelt’’, aldus VVD-raadslid Noha Lammerts van Bueren.

Zelf regelen

Directeur Liesbeth Wonink van basisschool De Wegwijzer aan de Kennedylaan is er blij mee, zegt ze. ,,Maar ik ben nog wel benieuwd hoe het gaat werken. Wij willen bijvoorbeeld graag de parkeerzone bij de school uitbreiden. Moet ik dat straks dan zelf regelen?’’ Die concrete aanpak moet nog verder worden uitgewerkt. 

Verder wordt 50.000 euro uitgetrokken voor het herstraten en verbeteren van de verlichting van de Heeraaltszstraat in de binnenstad. Bewoners van de straat hadden daarvoor aangeklopt bij de gemeente en op initiatief van Harderwijk Anders is daar unaniem mee ingestemd.  

Behoud visserijverleden

Ook 50.000 euro gaat naar de Botterstichting. Het CDA was met het voorstel gekomen, als bijdrage voor het onderhoud van de HK22 en de HK172. De educatieve en museale functie, de promotie van Harderwijk met het varend historisch erfgoed en de inzet van vrijwilligers en mensen met een beperking en arbeidsongeschikten spelen daarbij een rol.  De stichting zelf steekt 150.000 euro in de restauratie, ook van de HK4 en HK21. 

De gemeente trekt verder geld uit voor een ‘verhuiscoach’ die met name ouderen gaat helpen om na te denken over verhuizen naar een passende woning. Daarmee kan ook de doorstroming worden bevorderd.

Voedselbank in wachtkamer

Een verzoek van de Voedselbank om bijna vier ton voor inrichting van een door een vrijgevige particulier beschikbaar te stellen nieuw onderkomen werd aangehouden. De politiek wil eerst een betere onderbouwing daarvan. Bovendien wordt gewerkt aan een ‘update’ van het armoedebeleid waarin ook de Voedselbank een functie heeft. 

Veluwe