Volledig scherm
Een van de sieraden die in beslag is genomen bij de 'witwas-familie' in Harderwijk. Wie herkent dit als het zijne? © Politie.nl

Familie van 6 personen aangehouden voor witwassen in Harderwijk

HARDERWIJK - Gisteren en vandaag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om zes leden van een familie (vier vrouwen en twee mannen) woonachtig in Harderwijk, die al sinds begin dit jaar onderwerp is van een groot witwasonderzoek van de politie Oost-Nederland.

Het witwasonderzoek is opgestart omdat was opgevallen dat de familie wel in een villa woont en in dure auto’s rijdt, maar niet beschikt over afdoende legaal inkomen.
In samenwerking met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum besloten de gemeente Harderwijk, politie, en de Belastingdienst om een gezamelijk onderzoek op te starten. Dit betekent dat er zowel een strafrechtelijk (witwas)onderzoek werd opgestart, als een fiscaal onderzoek, door de Belastingdienst.

Op 22 maart van dit jaar werd de villa van de familie doorzocht en werd beslag gelegd op de villa, vijf auto’s (BMW’s en Mercedessen) en een grote hoeveelheid sieraden. Zoals gebruikelijk in witwasonderzoeken zijn toen nog geen aanhoudingen verricht. Er is naar aanleiding van de resultaten van de doorzoeking eerst verder onderzoek gedaan naar de inkomsten van de familie.

Nu de verdachten aangehouden zijn krijgen zij de gelegenheid om via de politieverhoren verklaringen af te leggen over dit vermogen. De zes verdachten zijn allen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om vier vrouwen van 27, 29, 30 en 63 jaar oud en twee mannen van 23 en 35, allen afkomstig uit Harderwijk.

Wapens
Alleen de 35-jarige hoofdbewoner wordt naast het witwassen ook verdacht van valsheid in geschrifte en het voorhanden hebben van illegale wapens (bij de doorzoeking in de villa werden een boksbeugel en imitatiewapen aangetroffen).

Eigenaren sieraden gezocht
​In juni publiceerde de politie foto’s van 79 sieraden uit de partij sieraden die aangetroffen werd in de villa. Van deze sieraden is het vermoeden dat ze van diefstal afkomstig kunnen zijn en de politie hoopte hiermee de rechtmatige eigenaren te achterhalen. Hoewel er enkele zeer concrete tips binnenkwamen bij de politie, bleken de sieraden bij nader onderzoek toch niet van tipgevers te zijn.

Nog altijd is de politie dringend op zoek naar meer informatie over deze sieraden. U kunt ze allemaal bekijken via deze link.

Veluwe