Volledig scherm
De bestaande zaak van Dries van den Berg, aan de Burgemeester de Meesterstraat. © Ruben Schipper/archief

Fiat voor visboer Dries van den Berg komt eraan

HARDERWIJK - De weg lijkt vrij voor de verplaatsing van Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg naar de Stephensonstraat in Harderwijk. Een meerderheid in de gemeenteraad is bereid mee te werken aan dit voornemen.

Dat betekent niet dat er geen verzet is. Met name de fractie van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden (GB) liet haar afkeuring in felle bewoordingen blijken. Raadslid Joop van der Veere houdt vol dat de verplaatsing van de vishandel in strijd is met de detailhandelsvisie, die een aantal jaren geleden is vastgesteld door de gemeenteraad. Die verbiedt de vestiging van detailhandel op bedrijventerrein Lorentz. Technisch gezien maakt de Stephensonstraat geen onderdeel uit van het bedrijventerrein, maar het grenst er wel aan. GB vindt daarom dat de vishandel op zoek moet naar een alternatieve locatie. "De palingrokerij mag wel worden gevestigd aan de Stephensonstraat. Dat is niet in strijd met de regels."

GB kreeg bijval van de fractie van D66. "Wij vinden het op zichzelf niet erg om af te wijken aan de detailhandelsvisie", zei fractievoorzitter Hans Nijman. "Maar dan moet die eerst worden aangepast. Pas dan kan een besluit worden genomen over de verplaatsing van de vishandel naar de Stephensonstraat." D66 vindt dus dat procedureel de verkeerde weg wordt bewandeld.

Noodgedwongen
Volgens wethouder Pieter Teeninga zijn de plannen van Van den Berg echter niet in strijd met de regels. "Het doel van de detailhandelsvisie is om de binnenstad en de wijkwinkelcentra te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Daar is in dit geval echter geen sprake van. De palingrokerij en de vishandel kunnen namelijk niet in een winkelcentrum worden gerealiseerd." Volgens Teeninga staat de detailhandelsvisie de plannen van Van den Berg daarom niet in de weg. "Wat ook meespeelt is dat het niet gaat om een nieuw initiatief, maar om de noodgedwongen hervestiging van een bestaand bedrijf."

Verkoopbalie
Gereedschapsverkoper AIC, die al aan de Stephensonstraat is gevestigd, lijkt zijn bezwaren tegen de komst van de vishandel bovendien te willen intrekken. Het bedrijf wil graag een verkoopbalie in zijn zaak, maar dat is altijd tegengehouden door de gemeente. Maar na een gesprek met het college van burgemeester en wethouders lijken er meer mogelijkheden te komen voor AIC. Het bedrijf kiest er daarom voor om niet meer dwars te liggen.

Volgende maand wordt een definitief besluit genomen over de plannen van visboer Dries van den Berg.

Veluwe