Volledig scherm
ANP

Finale om halve ton uit Rabofonds is begonnen in West-Veluwe

WEST-VELUWE De finale van de race om 50.000 euro uit het zogenoemde Samen Sterker Fonds van de Rabobank Randmeren is in zicht.

Vijf regionale projecten zijn genomineerd.

In totaal is er 50.000 euro te verdelen. De hoofdprijs bedraagt 22.500 euro, het restant wordt over vier kleinere geldprijzen verdeeld. Om aan de strijd mee te doen moet een project bijdragen aan 'economische vitaliteit, duurzaamheid en/of leefbaarheid'.

Tot de kanshebbers behoren Ermelo Centraal, Endura uit Harderwijk, OnuitPutte(n)lijk Duurzaam uit Putten, Platform Binnenstad Nijkerk en brasserie De Haven in de gemeente Bunschoten.

Ermelo Centraal heeft als doel 'het NS-station Ermelo en de directe stationsomgeving om te vormen tot een dynamische plek waar werken, leren, reizen en recreëren samenkomen'. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spelen hierin een rol.

Endura en OnuitPutte(n)lijk Duurzaam begeven zich op het vlak van energie. Beiden staan voor een duurzamere samenleving, waarbij Endura een energiecoöperatie in oprichting is voor inwoners van Harderwijk en Hierden. Het Puttense initiatief is een gebiedsplatform van ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Daarbij wordt allereerst gekeken naar hetgeen in de eigen organisatie duurzamer kan.

Binnen Het Platform Binnenstad Nijkerk slaan inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en belangenorganisaties de handen ineen om 'een impuls te geven aan een vitale en karakteristieke binnenstad'.

De laatste concurrent, brasserie De Haven van zorgcentrum De Haven, beoogt 'een laagdrempelige verbindende en gezellige ontmoetingsplek voor bewoners, bezoekers en medewerkers'. In de brasserie werken mensen met een verstandelijke beperking.

Het doel van het Samen Sterker Fonds is 'welvaart en welzijn in de regio te versterken'.

De vakjury, met daarin de vijf burgemeesters en de directievoorzitter van Rabobank Randmeren, bepaalt voor 50 procent de winnaar. Leden van de bank kunnen stemmen, hetgeen goed is voor 20 procent. Daarnaast moeten de projecten via Facebook zo veel mogelijk likes zien te verzamelen. Dit levert eveneens een bijdrage van 20 procent van het eindoordeel. De laatste 10 procent wordt bepaald door de stemmen van de gasten op de slotavond, waar iedere kanshebber een presentatie geeft. Dit is op 30 november in het Hart van Holland in Nijkerk.

Veluwe