Volledig scherm
Blik op de smalle Beekstraat en Kerkstraat in het winkelcentrum van Putten. Ze staan op de nominatie voor een opknapbeurt, maar of het genoeg is om de kooplust weer op te wekken in 2013 is ongewis. foto Ruben Schipper

Focus op fraai centrum en toerisme

HARDERWIJK - Winkeliers verwachten dat het in 2013 wederom een hele toer wordt om het hoofd boven water te houden. Investeren in fraaie winkelcentra, luidt het devies.

Centrummanager van Harderwijk Leo Hoksbergen verwacht dat 2013 ook nog een moeilijk jaar zal zijn. "Het consumentenvertrouwen is nog steeds heel laag. En dat houdt de rem op de uitgaven." Toch moet de oogst, is het niet in 2013 dan wel later, worden binnen gehaald. Harderwijk heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een aantrekkelijker binnenstad. De parkeergarage Houtwal is klaar. De Vitringasingel is gereconstrueerd. "De stad ziet er heel netjes uit." Hoksbergen heeft het rotsvaste geloof dat investeren in de promotie van Harderwijk Hanzestad zich zal uitbetalen. Verder hoopt hij dat in 2013 de discussie over het ondernemersfonds onder winkeliers plaats maakt voor gezamenlijke inspanningen. "Eén van de opgaven bestaat uit het herinrichten van de winkelstraten in het centrum. Daar is ook geld voor vanuit het stad- en regiocontract. Het is eigenlijk het enige wat je kunt doen, investeren in een zo aantrekkelijk mogelijke binnenstad."Putten

Putten
Fred Sluis, voorzitter van de winkelierscommissie Putten, vreest dat winkeliers het weer moeilijk zullen hebben om het hoofd boven water te houden. "Vooral winkels en ondernemingen die zwaar leunen op de bouw zullen opnieuw de broekriem moeten aanhalen. Hij wijst specifiek op winkels die zich richten op woninginrichting. Ook voor Putten geldt dat investeren in een zo'n aantrekkelijk mogelijk winkelgebied eigenlijk de enige lokale remedie is tegen de economische crisis. "In Putten buigen twee overleggroepen zich over het centrum, één vanuit de gemeente en één vanuit de Kamer van Koophandel. Eén van de concrete speerpunten is de herinrichting van de Kerkstraat en de Beekstraat, dat zijn beiden straten waar de winkels moeilijk bereikbaar zijn omdat het er smal en druk is."

Ermelo
Petra Buurstra (52), eigenaresse van Petra Koffers en tassen uit Ermelo hoopt dat de ondernemers in 2013 nog meer gaan samenwerken. "Niet alleen de kleine zelfstandigen, maar ook de grote ketens. Sommige ondernemers houden zich vooral bezig met hun eigen toko, maar samenwerking is nodig om als centrum te fungeren."

Als bestuurslid van de Ondernemersvereniging merkt ze dat er alleen succesvol dingen georganiseerd kunnen worden als alle ondernemers zich daarvoor openstellen. "Ik zit in de Enk, in het winkelcentrum. Bij de laatste extra koopavond, was ik de enige die open was. Dat hebben we opgelost door een gezellig paadje naar mijn winkel te maken, maar dat had gemakkelijker gekund."

Het afgelopen jaar was voor Buurstra het eerste jaar in Ermelo. Ze komt vanuit de Randstad. Ze is het afgelopen jaar vooral bezig geweest met een onderzoek naar haar doelgroep. "Ermeloërs zijn toch wat behoudender dan mensen uit de Randstad." Verwachtingen vooraf had ze niet. Het doel was om de vaste lasten te kunnen betalen van wat de winkel opbracht en dat is gelukt. "Ik heb in 2012 het hoofd gelukkig boven water kunnen houden, al vielen de laatste drie maanden van het jaar wat tegen. Het komende wordt een jaar waarin ik me veel bezig ga houden met social media. Ik wil mijn klanten ook op andere manieren opzoeken en af en toe een gekke Facebookactie er tegen aangooien." Ook heeft ze zin in al het goeds dat het nieuwe centrum brengt. "In januari begint de kwartiermaker. Hij gaat onderzoeken of er behoefte is aan een centrummanager. Ik hoop dat die er komt en kan zorgen voor wat meer diversiteit in het winkelaanbod. Verder is het toch aan de ondernemers zelf om vernieuwend te zijn en klanten te binden. Daar heb ik zin in."

Harderwijk
Reijer Schuurkamp van Brandt Makelaars uit Harderwijk ziet 2013 met vertrouwen tegemoet. "De afgelopen maanden hebben we gemerkt dat huizenkopers zich niet laten afschrikken door de aangekondigde kabinetsmaatregelen. De bezichtigingen en verkoop gaan gewoon door." Overigens verwacht Schuurkamp niet dat de problemen waar de woningmarkt mee kampt op korte termijn zijn opgelost. "Het wordt vooral een jaar van consolidatie. Maar dat zie ik als iets positiefs." De Harderwijker makelaar verheugt zich vooral op de start van de eerste huizen in het Waterfront. "Daar hebben we heel veel zin in. We krijgen er veel vragen over. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in het plan."

Veluwe