Volledig scherm
foto ANP

Gaat uitspraak over bungalows Harderwijk miljoenen kosten?

HARDERWIJK - Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad hoeven eigenaren van vakantiehuisjes in de toekomst mogelijk minder onroerende zaakbelasting (ozb) te betalen. De fractie van Stadspartij Harderwijk Anders (SHA) wil weten wat de gevolgen zijn voor Harderwijk.

Nederlandse gemeenten heffen sinds 2006 een belasting die volgens een arrest van de Hoge Raad 75 procent te hoog is. Een flink deel zal moeten worden terugbetaald aan de eigenaren van vakantiehuisjes. De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Er wordt al voorzichtig gesproken over een 'miljoenenstrop'. Want niet alleen moet er mogelijk een flink bedrag worden terugbetaald aan de eigenaren van vakantiewoningen, gemeenten lopen straks ook nog eens structureel inkomsten mis.

Harderwijk telt honderden vakantiehuisjes. In potentie heeft de uitspraak van de Hoge Raad dus grote gevolgen voor de havenstad. De fractie van SHA wil weten wat de financiële consequenties zijn voor Harderwijk. Veel gemeenten beschouwden bungalows en stacaravans op vakantieparken niet als permanente woningen, omdat permanent wonen er niet is toegestaan. Dus bleven ze het gebruikersdeel van de aanslag heffen, terwijl dat voor woningen al in 2006 is afgeschaft. Bovendien werd het bedrijfstarief in rekening gebracht, ongeveer een keer zoveel dan het gewone eigenarendeel.

Volgens de Hoge Raad is niet bepalend of permanent wonen mag, maar of het onderkomen daarvoor technisch geschikt is. De fractie heeft berekend dat een park met 100 huisjes met een waarde van 4 miljoen euro nu jaarlijks 15.000 euro te veel betaalt

Veluwe