Directeuren Johan Braad (l)  en Douwe Jan Tilkema van de Bio Energie Centrale Harderwijk (BECH) in de afdeling waar het biogas door onttrekking van CO2 wordt opgewaardeerd tot de kwaliteit van aardgas, waarna het rechtstreeks het leidingnet in kan.
Volledig scherm
PREMIUM
Directeuren Johan Braad (l) en Douwe Jan Tilkema van de Bio Energie Centrale Harderwijk (BECH) in de afdeling waar het biogas door onttrekking van CO2 wordt opgewaardeerd tot de kwaliteit van aardgas, waarna het rechtstreeks het leidingnet in kan. © Ruben Schipper Fotografie

Gas van koeienmest van Bio Energie Centrale Harderwijk stroomt rechtstreeks bij huishoudens binnen

Het was een veelbelovend innovatief bedrijf, waar van uit het hele land met belangstelling naar werd gekeken: de Bio Energie Centrale Harderwijk. Maar een kapotte mestsilo gooide roet in het eten, want miljoenen liters drijfmest verspreidden zich een jaar geleden over het bedrijfsterrein. Hoe is het nu, een jaar later, met de energiecentrale?

Deze maand zal de definitieve oplevering van de energiecentrale  plaatsvinden. De installatie functioneert inmiddels op volle capaciteit, melden de directeuren Douwe Jan Tilkema en Johan Braad met trots. Eindelijk. Na een jaar experimenteren en optimaliseren staat er nu een serieus bedrijf. De fabriek gaat jaarlijks 8 miljoen kuub gas produceren, gemaakt van koeienpoep en restanten uit de voedingsindustrie. Het gas stroomt rechtstreeks het Harderwijkse leidingnet in, en vervolgens komt het binnen bij woningen in Harderwijk en omgeving.

Veluwe