Volledig scherm
In Ermelo wordt in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 augustus onder andere de overweg van de Horsterweg enkele uren afgesloten. © Google maps

Geen treinen tussen Zwolle en Amersfoort in weekend van 11 augustus en overwegen tijdelijk dicht

In het weekend van 10, 11 en 12 augustus rijden er geen treinen tussen Amersfoort en Zwolle in verband met werkzaamheden in Putten, Ermelo en Harderwijk. Dat leidt tot forse vertragingen voor treinreizigers en omleidingen voor weggebruikers.

Reizigers die normaal gesproken de stoptrein pakken, moeten nu met bussen tussen Amerfoort en het NS-station in 't Harde. Tussen 't Harde en Zwolle rijdt de trein wel. De combinatierit van bus en trein van Amersfoort naar Zwolle duurt 1 uur en 22 minuten, tegen normaal 55 minuten.

Intercity

Intercityreizigers tussen beide plaatsen kunnen iets sneller via Deventer. Dat duurt met 1 uur en 19 minuten overigens ook nog ruim twee keer zo lang als de normale rit van 35 minuten. 

Het werk aan het spoor begint zodra de laatste treinen van donderdag 9 augustus zijn gepasseerd en moet klaar zijn op maandag 13 augustus voordat de eerste treinen weer gaan rijden.

Over een lengte van ruim zes kilometer wordt het spoorgrind vervangen, tussen de Watervalweg ten zuiden van Ermelo en het NS-station in Harderwijk. 

Overwegen

De overwegen van de Nijkerkerstraat, de Beekweg en de Volenbekerweg in het buitengebied van Putten zijn het hele weekend afgesloten in verband met werkzaamheden. 

Volledig scherm
Ook de spoorwegovergang in de Nijkerkerstraat, tussen Putten en Nijkerk, wordt in het weekend van 10, 11 en 12 augustus afgesloten voor verkeer. © Google maps

In Ermelo krijgen de overwegen van de Julianalaan, de Horsterweg, de Oude Telgterweg en de Telgterweg, alle in de bebouwde kom, een opfrisbeurt. Daar duurt elke afsluiting slechts enkele uren.

Het verkeer wordt omgeleid.

Inmiddels zijn langs het spoor vier depots ingericht om bouwmaterialen te laden en lossen; nabij de overwegen Stenenkamerseweg en Beekweg in Putten en ter hoogte van de wijk Drielanden en aan de Zandlaan in Harderwijk.  

Volledig scherm
Ter hoogte van de wijk Drielanden is llangs het spoor een van de vier depots ingericht voor het laden en lossen van bouwmaterialen. © Teake Dijkstra

In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 augustus worden restwerkzaamheden uitgevoerd langs het spoor tussen de Nijkerkerstraat in Putten en het station in Harderwijk.

Vervelend

Omwonenden zijn per brief door ProRail geïnformeerd over de werkzaamheden. Daarin staat onder andere dat het meeste spoorwerk 's nachts of in het weekend wordt gedaan omdat er dan minder of geen treinen rijden. 'We begrijpen dat het voor u vervelend kan zijn', schrijft ProRail. 'Daarom proberen onze mensen zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Bijvoorbeeld door machines niet langer aan te zetten dan strikt noodzakelijk.'

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Veluwe