Volledig scherm
© ANP

Gemeentebelang Harderwijk: zet asielzoekers aan het werk

HARDERWIJK - Asielzoekers die in Harderwijk verblijven, moeten worden ingezet bij de gemeentelijke onderhoudsdienst. Dat is althans de wens van de fractie van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden (GB).

Papier prikken, stoepjes vegen, verkeersborden schoonmaken. Er zijn volgens GB tal van werkzaamheden die de asielzoekers kunnen verrichten. ,,Het afgelopen jaar zijn er 5.261 klachten binnengekomen over het openbaar gebied", weet raadslid Bert Holleman. ,,Ik zie een mogelijkheid om asielzoekers in te zetten om het openbaar gebied te onderhouden, om zo de klachten drastisch terug te brengen. Harderwijk biedt onderdak aan asielzoekers en krijgt daar een schoon Harderwijk voor terug. Dat noem ik een win-win situatie."

Twee weken geleden zijn de eerste bewoners neergestreken in het asielzoekerscentrum (azc) aan de Graaf Ottolaan. Het gaat vooralsnog om enkele tientallen mensen. Na verloop van tijd moet het Harderwijk azc echter onderdak gaan bieden aan ruim 800 asielzoekers.

,,Gemeentebelang wil dat een vluchteling de kans krijgt om zijn leven zo snel mogelijk op de rit te krijgen", aldus Holleman. ,,Werk is daarbij heel belangrijk, zeker na wat deze mensen hebben doorstaan."

Veluwe