Volledig scherm
EenVandaag zocht uit dat in de laatste vijf jaar 126 miljoen euro verdeeld over 1.500 oud-wethouders is uitgekeerd. © ANP XTRA

Harderwijk betaalt in deze regio meeste wachtgeld voor oud-wethouders: 1,2 miljoen euro

Harderwijk is van de gemeenten uit deze regio met 1.231.325 euro de koploper als het gaat om wachtgeldbetalingen aan oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, dat vandaag werd gepubliceerd. Daarbij aangetekend: onder meer Dronten, Hardenberg, Heerde, Oldebroek, Ommen en Staphorst verstrekten geen informatie.

Het onderzoek van EenVandaag beslaat de afgelopen vijf jaar en Harderwijk gaf in die periode ruim 1,2 miljoen euro uit aan zes oud-wethouders. De lijst wordt aangevoerd door Oude IJsselstreek (1.695.132 miljoen) en Eindhoven (1.243.897), maar daarna komt Harderwijk op een derde plaats. Bestuurders en politici hebben na het beëindigen van hun functie tot ze ander werk vinden of met pensioen gaan recht op wachtgeld. EenVandaag zocht uit dat in de laatste vijf jaar 126 miljoen euro verdeeld over 1.500 oud-wethouders is uitgekeerd.

Steenwijkerland veel, Dalfsen niets

In deze regio scoorden naast Harderwijk ook Lelystad, Steenwijkerland en Apeldoorn met allen net boven het miljoen stevig. Dalfsen kon daarentegen andere cijfers overleggen: in de afgelopen vijf jaar werd er geen wachtgeld uitgekeerd. Zo'n zestig gemeenten verstrekten overigens geen informatie. Daarnaast gaven niet alle gemeentes aan hoeveel ex-wethouders gebruik maken van de wachtregeling. Zo betaalde Steenwijkerland ruim een miljoen euro van 2014 tot en met 2017, maar gaf niet aan hoeveel wethouders dat betrof. Over 2018 hield die gemeente bovendien eveneens de kaarten voor de borst.

De Wethoudersvereniging gaf tegenover EenVandaag aan dat het zich zorgen maakt over negatieve beeldvorming rond wachtgeldenregeling. Volgens directeur Jeroen van Gool is die immers keihard nodig als Nederland in de toekomst goede bestuurders wil houden. 

Veluwe